objavljeni zaključci

Fed najavio potez koji će izazvati šok na tržištima i rast kamatnih stopa

14.10.2021 u 08:00

Bionic
Reading

Dužnosnici američkih Federalnih rezervi najavili su da će početi smanjivati kupovine američkih vrijednosnih papira do sredine studenoga, doznaje se iz sažetka sastanka održanog u rujnu, a koji je objavljen kasno sinoć po američkom vremenu

Sažetak sastanka pokazao je da članovi smatraju da je Fed blizu postizanja svojih ekonomskih ciljeva i uskoro bi mogli započeti normalizaciju politike smanjenjem tempa mjesečne kupnje imovine.

U procesu poznatom kao 'smanjivanje' (tapering), Fed bi polako smanjivao 120 milijardi dolara mjesečno pri kupnji obveznica. Zapisnici pokazuju da će središnja banka vjerojatno početi smanjivati ​​10 milijardi dolara mjesečno u trezorima i pet milijardi dolara mjesečno u hipotekarnim vrijednosnim papirima. Fed trenutno kupuje najmanje 80 milijardi dolara u trezorima i 40 milijardi dolara u MBS-u.

Ciljni datum dovršetka kupnje u slučaju prekida ne bi bila sredina 2022. godine.

U zapisniku se navodi da su 'sudionici ocijenili da bi, pod uvjetom da oporavak gospodarstva općenito ostane na pravom putu, postupno smanjivanje procesa koje je završeno sredinom sljedeće godine vjerojatno bilo primjereno'.

'Sudionici su primijetili da bi, ako odluka o početku smanjivanja kupnje uslijedi na sljedećem sastanku, proces sužavanja mogao započeti mjesečnim kalendarima kupnje koji počinju sredinom studenog ili sredinom prosinca', navodi se u sažetku.

Važna najava

Fed se sljedeći put sastaje 2 i 3. studenoga. Početak sužavanja procesa u studenom na agresivnoj je strani tržišnih očekivanja.

U zapisniku se navodi da su procjene članova 'bile u skladu s postupnim smanjivanjem neto kupnji koje su dovršene u srpnju sljedeće godine'.

Zašto je ovo vrlo važna najava?

Za ulagače to će biti ulazak u novi svijet u kojem Fed još uvijek pruža podršku, ali ne toliko kao prije. Iako to zvuči jednostavno, stvari bi se mogle zakomplicirati ako inflacija nastavi ići iznad očekivanja Feda.

Članovi FOMC-a povećali su svoju procjenu temeljne inflacije za 2021. na 3,7 posto, povećavajući je s projekcije od tri posto u lipnju. No postoji mnogo razloga za vjerovanje da ta prognoza podcjenjuje intenzitet inflatornog pritiska.

Naprimjer, posljednjih dana su važna poduzeća, uključujući General Mills i Federal Express, naznačila da će cijene vjerojatno porasti. Prirodni plin ove godine povećan je za više od 80 posto i značit će znatno veće troškove energije od zimskih mjeseci.

Kraj ere

Sasvim je sigurno da će eri jeftinog novca uskoro doći kraj i u Europi.

Brz oporavak gospodarstva s jedne strane te rast inflacije s druge naravno vode normalizaciji monetarne politike. No prvo slijedi završavanje kupovine vrijednosnih papira, a tek onda povećavanje kamatnih stopa, rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, na nedavno održanoj konferenciji Financijsko tržište, na kojoj je bila riječ upravo o brzom oporavku gospodarstava nakon koronakrize, po modelu tzv. V-krivulje, uz sve izraženije inflatorne pritiske. Ovakva kombinacija naravno ukazuje na skori kraj ere jeftinog novca, odnosno na to da je razdoblje niskih kamata pri kraju.

  • +2
Inflacija u SAD-u Izvor: Profimedia / Autor: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Očekivanja su da bi pandemijski, krizni program otkupa vrijednosnih papira ECB-a mogao završiti u ožujku iduće godine, a rasprava će se voditi oko toga hoće li se u prijelaznom razdoblju asset purchase program povećati ili biti na razini koja je bila regularna do sada.

Dakle kvantitativno popuštanje bliži se kraju, a postupni rast kamatnih stopa sve je bliže.