pesimistična najava

Pripremite se za još loših vijesti o opskrbnim lancima i inflaciji, kaže čelni čovjek Feda

22.10.2021 u 21:51

Bionic
Reading

Guverner američkih Federalnih rezervi Jerome Powell večeras je izgovorio neke vrlo pesimistične najave o lancima opskrbe i stopi inflacije

Nestašice uzrokovane pandemijom koje podižu potrošačke cijene potrajat će dulje nego što su ekonomisti i kreatori politike očekivali, rekao je Powell, dodajući da dužnosnici i dalje očekuju da će stopa inflacije biti umjerena, ali središnja banka mora biti u poziciji da reagira na vrijeme.

"Ukupna inflacija ide znatno iznad ciljane razine", rekao je Powell na virtualnoj konferenciji Banke za međunarodna poravnanja.

Mišljenje Feda je da će ti pritisci vjerojatno nestati kako će ljudi pomalo početi vraćati potrošnju na usluge, ali će ograničenja u opskrbi "vjerojatno trajati dulje nego što se očekivalo, vjerojatno i do sljedeće godine", a isto vrijedi i za pritisak na plaće, rekao je.

"Najvjerojatniji je slučaj" da će se, kako se problemi u opskrbi budu smanjivali, a kako se rast broja radnih mjesta počne povećavati, inflacija ponovno pomaknuti prema Fedovom cilju od 2 posto, rekao je. Mjera inflacije koju Fed cilja pokazala je rast cijena od 4 posto ili više u posljednjih nekoliko mjeseci, u usporedbi s prethodnom godinom.

“U međuvremenu, postoji rizik da će visoka inflacija početi navoditi one koji određuju cijene i plaće da očekuju neopravdano visoke stope inflacije u budućnosti'', rekao je Powell.

Kad bi postojala opasnost da inflacija ostane trajno visoka, "svakako bismo koristili naše alate za očuvanje stabilnosti cijena, uzimajući u obzir i naš cilj maksimalnog zapošljavanja.", rekao je Powell.

Fed je mjesečno kupovao 120 milijardi dolara imovine i spreman je usporiti te kupnje već sljedećeg mjeseca. Također, i dalje drži svoju glavnu kamatnu stopu gotovo na nuli, što je politika koja pomaže da mnoge vrste zaduživanja budu jeftine i potiče potražnju u gospodarstvu.

Smanjenjem i na kraju zaustavljanjem kupnje obveznica, Fed se dovodi u poziciju u kojoj bi mogao povisiti kamatne stope kako bi smanjio potražnju i oslonio se na inflaciju sljedeće godine, ako se to pokaže potrebnim.

Dionički indeksi, koji su obično osjetljivi na povećanje kamatnih stopa, padali su u trenutku dok je Powell držao govor. S&P 500 blago je pao nakon šest dana uzastopnog rasta.