'amor' na zapadnoj obali

Svjetsko, a naše: Bili smo na porinuću prvog hrvatskog plutajućeg apartmana

22.10.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Prvi hrvatski 'plutajući apartman', projekt iza kojega stoji tvrtka Caelum 1029. i njezina vlasnica Maja Regjo, doživio je svoju premijeru: porinut je u more i privezan na splitskoj Zapadnoj obali, gdje svojom neobičnom formom izaziva nemalu pažnju građana i turista

Ovog tjedna organizirano je diskretno predstavljanje prototipa plovila iz serije 'Oasis Meu', nazvanog 'Amor', isključivo za poslovne partnere koji su u proteklih pet godina sudjelovali u razvoju koncepta a potom i izgradnji plovila u malom brodogradilištu u Vranjicu pokraj Splita. Tportal je bio među tri hrvatska medija pozvana na prezentaciju.

Poslovni pothvat Maje Regjo i njene tvrtke već smo predstavili prije nekoliko mjeseci, kada je 'Amor' bio u završnoj fazi izrade, no sada privezan na Zapadnoj obali odaje kompletno drugačiju sliku: radi se o naočigled jedinstvenom projektu s vidljivim daškom luksuza, sada spremnom za početak serijske proizvodnje.

  • +33
Porinuće plutajućeg apartmana Amor Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic

Formalno se radi o brodu - u potpalublju je motor od 60 konjskih snaga dovoljan za 'prebacivanje' s veza na vez i iz uvale u uvalu brzinom od oko pet čvorova - no zapravo je riječ o udobnom apartmanu na moru (ili vodi) u kojemu se može ljetovati, a bogme i živjeti.

Koncept kuća na vodi nije nepoznat, dapače, u Europi postoji ozbiljna proizvodnja takvih objekata, no uglavnom nepokretnih i vrlo često nemaštovitog dizajna, otprilike poput kutija ili kontejnera. 'Amor' je, rekli smo, plovan - ali svojim ovalnim oblikom i vrlo atraktivan. Jedinstven.

'Cijeli projekt nastao je iz dugih razgovora s Majom i odnosa koji zapravo nije poslovni, nego prijateljski. Kako sam na fakultetu radio projekte sa sličnom tematikom i kako sam posljednjih godina angažiran u brodogradnji - arhitekt sam po zanimanju, Hercegovac po zvanju, ali strašno zaljubljen u more - odlučili smo probati', kaže nam Viktor Perić, autor koncepta.

'Nema veće sreće nego dočekati trenutak kada se nakon godina rada jedna ideja pretvori u stvarnost, nešto opipljivo', priznao nam je emotivno.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Paun Paunović / CROPIX

U šali će reći da je plutajući apartman zapravo koncipirao 'oko kupatila' - jer svi koji su nekad plovili znaju koliko na brodu ono zna biti klaustrofobično, dok je ovdje bogme sasvim komotno - a na istoj palubi su i dobro opremljena kuhinja te prostrani dnevni boravak. Iznad njih je spavaonica s velikom zakrivljenom staklenom stijenkom koja otvara spektakularan pogled gdje god se vezali. Tu je i paluba s jacuzzijem, a u potpalublju servisni prostor uz mogućnost uređenja još jedne spavaonice.

U stvarnosti, dvoetažni stan veličine četrdeset do pedeset kvadrata. Dizajniran je kako bi bio maksimalno samoodrživ: ima solare i baterije koje oni pune, sustav za prikupljanje kišnice, cijeli splet funkcija koje omogućavaju pametno upravljanje i optimizaciju svih vrsta energije. Puno je tu inženjera bilo angažirano, puno splitske i hrvatske pameti uloženo.

Investitorica Maja Regjo također je blistala: kada smo u svibnju ove godine s njom razgovarali otkrila nam je da za ovaj jedinstveni hrvatski projekt već postoji popriličan interes kupaca, no svi su stavljeni na čekanje jer se željelo izgraditi prototip kako bi oni mogli fizički vidjeti i osjetiti što kupuju. Sada nam otkriva svoje planove:

'Postoje opcije da projekt 'iznajmimo' za proizvodnju po licenci, a dakako i da mi gradimo nove primjerke. Sada kada imamo prototip, vidjet ćemo koliko je tržište zaista zainteresirano', kaže nam Regjo, uz procjenu da je za izgradnju jednog ovakvog apartmana potrebno šest do sedam mjeseci - s time da kupci imaju mogućnost sami intervenirati u dizajn interijera, boje, vrstu namještaja i niz drugih detalja.

I da je već zaprimila upite hotelskih kuća i marina koje svojim gostima žele ponuditi novo iskustvo boravka na Jadranu, bogme i inozemnih tvrtki iz država u kojima su 'kuće na vodi' često viđene na rijekama, kanalima i jezerima.

  • +3
Renderi plutajuće kuće Agua Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Oasis Meu

U međuvremenu, dok se 'Amor' gradio, njena tvrtka nije mirovala: ista ekipa razvila je i projekt Agua - drugi u nizu koncepata Oasis Meu, u stvarnosti kuću sastavljena od jednog, dva, tri ili koliko god treba modula. Gotovo kao u Ikei: kupci će sami moći dizajnirati svoj dom tako što će određivati namjenu modula koji će se potom vrlo jednostavno spajati u cjelinu. Tehnološko rješenje je dovršeno i patentirano, a već u inicijalnoj fazi pobralo je i nekoliko strukovnih nagrada. Sada slijedi izgradnja i ovog prototipa.

'To nam je novi set koncepata, drugačiji, ali opet oslonjen na ovaj postojeći. Znamo da smo jedinstveni, a sada ćemo vidjeti jesmo li pogodili što tržište traži', kaže nam Maja Regjo.

Mi ne sumnjamo.