OZBILJAN BIZNIS

Novo turističko čudo iz okolice Splita: Prvi smo zavirili u hrvatski plutajući apartman

13.05.2023 u 07:19

Bionic
Reading

Ovog ljeta, najvjerojatnije na jednoj od prestižnih splitskih lokacija uz obalu, javnosti će biti predstavljen prototip prvog hrvatskog 'plutajućeg apartmana'. U potpunoj diskreciji u malom brodogradilištu u Vranjicu pokraj Splita upravo traje zadnja faza njegove izgradnje, projekta iza kojega stoji tvrtka Caelum 1029. i njezina vlasnica Maja Regjo

Ona je svojih 25 godina iskustva rada u brodogradnji i ekonomiji - danas se nalazi u financijskom menadžmentu jedne međunarodne kompanije - iskoristila da bi 'sa strane' pokrenula svoj mali i ambiciozni biznis kojemu se konture već ozbiljno naziru. Nije prototip još ni dovršen, a već se teško brani od interesa potencijalnih kupaca i partnera.

'Slični projekti već postoje u svijetu, mada ih je većina zasad ostala samo na skicama. Postoji i ozbiljna proizvodnja kuća na vodi, ali one se uglavnom rade u obliku kocaka, gotovo pa kontejnera, koje se vežu uz obalu ili pontone. Mi ciljamo na sasvim drugi segment tržišta', objašnjava nam Regjo.

Izuzev arhitekta Viktora Perića, koji je dizajnirao koncept Oasis Meu, kako se službeno naziva luksuzni plutajući apartman, u njezinoj maloj tvrtki odreda su zaposlene žene. Vidi se to izdaleka: sve funkcionira kao po špagi, precizno te s pravom dozom mjere i ukusa, a opet nema razmetanja i bahatosti. Jedva smo ih izmolili da za tportal prvi put predstave ovaj projekt.

Apartman je formalno zapravo brodica duljine 12 metara te širine i visine po pet metara, dakle pristojan dvoetažni stan od četrdesetak kvadrata. Na donjoj palubi nalaze se kuhinja, dnevni boravak i kupatilo, a na gornjoj spavaonica s velikom zakrivljenom staklenom stijenkom koja otvara spektakularan pogled gdje god se vezali, kao i paluba s jacuzzijem.

Komotno za dvije osobe, dovoljno i za četiri.

U potpalublju su pak smješteni servisni sadržaji poput tankova za crnu, tehničku i slatku vodu, strojarnice i servisnih sadržaja nužnih za navigaciju. Jer, rekli smo, ne radi se o kući, nego formalno o plovilu: opremljeno je motorom za sigurnu plovidbu i postizanje manjih brzina. Dakle nije predviđeno za krstarenje - ali jest za prebacivanje 'od točke A do točke B'. Tako je i kategorizirano.

  • +2
Prototip plutajuće kuće trenutačno se nalazi u Vranjicu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Oasis Meu

'Dizajniran je tako da bude maksimalno samoodrživ: ima solare i baterije koje oni pune, sustav za prikupljanje kišnice, cijeli splet funkcija koje omogućavaju pametno upravljanje i optimizaciju svih vrsta energije', objašnjava nam Regjo.

'Procijenili smo da na tržištu postoji interes za ovu vrstu proizvoda: od hotela uz obalu što žele ponuditi više od klasičnih sadržaja gostima kojima je puna kapa klasičnih hotelskih soba, preko marina i kampova, pa sve do individualnih korisnika koji žele svoj mir u uvalama i lukama, na sidrištu ili na vezu', dodaje naša sugovornica.

A tu je dakako i golema niša u državama koje možda nemaju more, ali imaju rijeke i jezera. Ondje, rekli smo, uglavnom prevladavaju kuće na vodi koje mahom sliče kutijama. U Splitu se rađa konkurencija s daškom luksuza.

  • +8
Renderi plutajućeg broda Amor Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Oasis Meu

Amor kao prvi u nizu koncepta Oasis Meu - barem njegov prototip - ima čelični trup, no unutrašnjost je zapravo obložena klasičnim materijalima, a podovi izrađeni od umjetne tikovine. Dizajneri su uspjeli dobiti dovoljnu visinu stropova kako bi brod bio potpuno stabilan, a opet da bi se u njemu moglo osjećati kao u klasičnom stanu ili apartmanu. Nema klaustrofobije i nema zapinjanja na neravnim površinama. Namještaj se dizajnira po mjeri i želji kupaca.

Ukratko, kaže Regjo, zaštitni znaci ovog projekta su stabilnost, komfor i luksuz.

'Izgradnja prototipa potrajala je, evo, nešto više od godinu dana jer smo testirali mnoge varijante. Kada i ako krenemo u serijsku proizvodnju, procjenjujemo da će nam za proizvodnju jednog komada trebati šest do sedam mjeseci', dodaje ona.

Koga zanima cijena - ona će ovisiti o količini i vrsti poslovnog aranžmana te o projektnim zahtjevima kupca i razini luksuza. Svakako, kakvo je stanje na tržištu nekretnina u Hrvatskoj, a posebno baš u Splitu, uskoro će biti povoljnije kupiti ovakav apartman s jacuzzijem nego kakvu krletku u neboderima na periferiji.

  • +3
Renderi plutajuće kuće Agua Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Oasis Meu

Ako tko u budućnosti poželi i pravi stan na moru - ili na vodi, kako kome drago - Regjo priprema rješenje i za njega. Razrađen je, objašnjava nam, i projekt Agua - drugi u nizu koncepata Oasis Meu, u stvarnosti kuća sastavljena od jednog, dva, tri ili koliko god treba modula. Gotovo kao u Ikei: kupci će sami moći dizajnirati svoj dom tako što će određivati namjenu modula koji će se potom vrlo jednostavno spajati u cjelinu. Tehnološko rješenje je pri kraju…

... i već patentirano, kao i ono za plutajuće apartmane, a bogme je pobralo i nekoliko strukovnih nagrada u periodu u kojem je bilo u inicijalnoj fazi razvoja.

'No jasno je, za ozbiljan posao kupcima nisu dovoljni renderi i simulacije, trebaju fizički vidjeti i osjetiti ono što kupuju. Prototip nam je ključan i veselimo se idućoj fazi ovog projekta', kaže nam Regjo i na pitanje hoće li i sama boraviti neko vrijeme u novoj vrsti apartmana na hrvatskom tržištu, slatko se nasmije.

'Pa kako bih mogla reći da neću?'