visoki troškovi

Štrajk tisuće hotelskih radnika u Los Angelesu zbog niskih plaća i skupog stanovanja

03.07.2023 u 06:41

Bionic
Reading

Tisuće hotelskih radnika u Los Angelesu stupilo je u nedjelju u štrajk zahtijevajući povećanje plaća i beneficije u gradu u kojem visoki troškovi stanovanja otežavaju osobama s niskim plaćama da žive blizu svojih radnih mjesta.

Sindikat Unite Here Local 11, koji predstavlja 15.000 radnika u više od 60 velikih hotela u Los Angelesu i okrugu Orange, proglasio je u nedjelju štrajk i to tijekom prazničnog vikenda 4. srpnja, kad je ljetna sezona putovanja u južnoj Kaliforniji u punom jeku.

To je jedan od najvećih štrajkova koji su pogodili američku ugostiteljsku industriju posljednjih godina. Ujedno, preklapa se sa štrajkom hollywoodskih scenarista, koji je u 9. tjednu i već uzima danak ekonomiji Los Angelesa i produkciji showbiza.

Hotelskim radnicima, uključujući spremačice, perače posuđa, kuhare, konobare, portire i recepcionare, bore se kako bi si priuštili smještaj u gradovima u kojima rade, a mnogi su bili besposleni tijekom pandemije dok su profiti industrije skočili, navodi sindikat u svom priopćenju. "Naše članove je prvo uništila pandemija, a sada pohlepa njihovih šefova", izjavio je supredsjednik sindikata Kurt Petersen.

S druge strane, pregovarači koji predstavljaju 44 hotela optužili su sindikat za politiziranje i neuspjeh pregovaranja u dobroj vjeri.

Nekoliko tisuća radnika prestalo je raditi od nedjelje ujutro u desetak hotela, a očekuje se da će taj broj rasti kako štrajk traje, izjavila je glasnogovornica sindikata Maria Hernandez. 

Sindikat je u petak postigao ugovor s najvećim poslodavcem, Westin Bonaventure Hotel & Suites u središtu Los Angelesa, čime je izbjegnut štrajk u tom hotelu, rekao je Hernandez te pozvao pregovaračku skupinu hotelske industrije "da slijede vodstvo Westina Bonaventure".

Sindikat navodi da njegovi radnici zarađuju 20 do 25 dolara po satu te zahtijeva odmah povećanje od 5 dolara po satu i dodatnih 3 dolara po satu u sljedećim godinama ugovora, plus poboljšanu zdravstvenu skrb i mirovine.

Pregovarači industrije nude, pak, povećanje plaća od 2,50 dolara po satu u prvih 12 mjeseci i 6,25 dolara tijekom četiri godine za većinu radnika. Plaće domaćica na Beverly Hillsu i u centru Los Angelesa koje trenutačno iznose 25 dolara po satu porasle bi 10 posto sljedeće godine i na više od 31 dolar do 2027., prema ponudi pregovarača industrije.

Ujedno, sindikat traži stvaranje stambenog fonda za ugostiteljsku radnu snagu, koji bi se prema upravi financirao novim porezom od 7 posto na goste koji borave u hotelima u kojima su radnici sindikalno organizirani. Pritom navodi rezultate ankete koji pokazuju da je 53 posto hotelskih radnika bilo prisiljeno preseliti se u posljednjih pet godina ili će se preseliti u bliskoj budućnosti zbog skoka ionako visokih troškova stanovanja u tom gradu.