PAD CIJENA ENERGIJE

Inflacija u SAD-u zamjetno usporila u svibnju

13.06.2023 u 17:07

Bionic
Reading

Inflacija u SAD-u zamjetno je oslabila u svibnju, spustivši se na najnižu razinu u nešto više od dvije godine zahvaljujući snažnom padu cijena energije i blažem poskupljenju hrane, pokazali su u utorak podaci ministarstva rada

Godišnja stopa inflacije spustila se u svibnju na četiri posto, sa 4,9 posto u travnju, što znači da su potrošačke cijene u najvećem svjetskom gospodarstvu porasle najblaže od ožujka 2021. godine, navode u ministarstvu. U ožujku stopa inflacije iznosila je pet posto, u veljači šest, a u siječnju 6,4 posto.

Kad se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija kliznula je u svibnju na 5,3 posto, s 5,5 posto u prethodnom mjesecu. Na mjesečnoj razini potrošačke cijene uvećane su u svibnju samo 0,1 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u travnju. Energija je na godišnjoj razini u svibnju pojeftinila za 11,7 posto, dvostruko snažnije nego u prethodnom mjesecu.

Cijene benzina pale su pak na godišnjoj razini za 20 posto, gotovo dvostruko snažnije nego u prethodnom mjesecu. Na mjesečnoj su razini smanjene za 5,6 posto, nakon 3-postotnog travanjskog rasta.

  • +8
Inflacija u SAD-u Izvor: Profimedia / Autor: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Struja je na godišnjoj razini poskupjela za 5,9 posto. U travnju bila je skuplja za 8,4 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Plin je pak u svibnju bio jeftiniji za 11 posto, što znači pet puta snažniji pad cijena nego u prethodnom mjesecu.

Kućanstva su za hranu u svibnju izdvajala 5,8 posto više novca nego u prethodnom mjesecu kada ih je hrana stajala 7,1 posto više. Na mjesečnoj razini cijene hrane porasle su za 0,2 posto, nakon stagnacije u travnju.