VLADIN PLAN B?

Škverovi koji se ne prodaju ulaze u holding

brodogradilište, brodogradnja

brodogradilište, brodogradnja

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Pixsell

Vlada je započela s pripremom alternativnog rješenja za brodogradilišta koja ne nađu kupca u drugom krugu privatizacije. Neprodani škverovi objedinili bi se u jedan holding, saznaje Poslovni dnevnik

Projekt koji se naziva Nacionalni koncept restrukturiranja brodogradnje, navodno, u tišini već danima pripremaju uprave škverova, a osnova koncepta jest povezivanje i organizacija brodogradilišta tako da bi imali jedinstvenu nabavu, prodaju, financije, menadžment i administraciju, dok bi proizvodnja ostala u postojećim sustavima.

Time bi se osigurali konkurentniji uvjeti za poslovanje, posebice u današnjim dramatično pogoršanim uvjetima na svjetskom tržištu. Sjedište holdinga, doznaje Poslovni dnevnik, bila bi Hrvatska brodogradnja, tvrtka koja već godinama postoji u Zagrebu.

No objedinjavanje bi, uz velik financijski teret koji bi preuzela država, zasigurno značilo i rezanje broja zaposlenih, ponajprije iz administrativnog dijela, koje je i dosad označavano kao prenapunjeno u većini škverova. Ukupno u svih šest brodogradilišta ima gotovo 11.000 radnika, od čega ih je, prema procjenama upućenih, nešto više od 20 posto čista administracija, a viška ima i u proizvodnoj režiji, u kojoj radi do četiri tisuće ljudi.

Procjenjuje se da je u svih šest tvrtki oko jedna trećina svih zaposlenih višak. No koliko bi ih trebalo 'otpasti' ovisit će o tvrtkama koje uđu u holding, piše Poslovni dnevnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi