PREGOVORI PRI KRAJU

Sisačka željezara uskoro dobiva novog vlasnika?

29.05.2012 u 12:03

Bionic
Reading

Slovačka Podbrezova, grupacija Danielli iz Italije i CIOS iz Hrvatske - tri su ponuđača koji se natječu kako bi postali novim vlasnikom Željezare Sisak. Pregovori su pri kraju i jedna od ovih ponuda vrlo je blizu realizaciji, potvrdio je novinarima u Saboru prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić

'Sve ponude, naravno, za tako važan gospodarski subjekt su izrazito ozbiljne. Po našim informacijama jedna od njih je vrlo blizu realizaciji. Radi se o najvećim svjetskim tvrtkama. Ono što je dobro u tom cijelom projektu je da se predviđa ne samo pokretanje proizvodnje u samoj ljevaonici nego i ulaganje u valjaonicu. Pričekajmo, jer sam više puta rekao da se takve vrste projekata i poslovnih dogvora ne rješavaju niti se do rezultata dolazi preko televizije. Na tome se radi i to će biti realizirano', kazao je Čačić upitan da prokomentira tri ponude za Željezaru Sisak.

Čačić o Željezari Sisak

Poručio je kako se radi o ogromnoj investiciji od stotina milijuna dolara, dodavši kako mu je drago što su se sva Vladina očekivanja i prognoze ostvarili.

Novinare je zanimalo i koliko je u kupovnom procesu za Željezaru pomogla činjenica da je Europska unija ukinula carine za bešavne cijevi iz željezara izvan EU.

'To nije nešto što presudno utječe na ovu ocjenu jer ono bi se desilo s 1. srpnjem samo po sebi, ali da to pomaže u tim pregovorima, o tome nema nikakvog spora. Presudno je da je to nova tehnologija što je CMC uložio, da je to kvalitetna proizvodnja, da imamo kvalitetnu radnu snagu, da će sad proizvodnja biti bitno racionalnija nakon ovog postupka kroz otpremnine i sve što je CMC napravio u prosincu. Sad novi vlasnik starta s puno manjim financijskim teretom i s puno racionalnijom proizvodnjom', zaključio je Čačić