NEOČEKIVANI RAST

Egzodus Rusa postao je blagoslov za sve susjedne zemlje: Brojke su fascinantne

26.07.2023 u 10:26

Bionic
Reading

Stotine tisuća Rusa - pobjeglih iz domovine nakon invazije na Ukrajinu - preselile su se u susjedne zemlje potaknuvši jačanje njihovih gospodarstava

Egzodus Rusa započeo je nakon što su mnogi visokoobrazovani stručnjaci poput akademika, financijskih i tehnoloških radnika napustili Rusiju u ranim danima rata, izvijestio je Jason Lalljee iz Insidera u ožujku 2022. Otprilike šest mjeseci kasnije došlo je do još jednog vala odlazaka nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin 21. rujna naredio djelomičnu vojnu mobilizaciju za rat u Ukrajini.

Do listopada je oko 700.000 Rusa napustilo zemlju, izvijestio je Reuters pozivajući se na ruske medije, ali službeni Kremlj odbacio je te brojke.

Mnogi od tih Rusa preselili su se u susjedne zemlje, izgradili nove živote i poslove te na kraju potaknuli gospodarstva tih nacija, izvijestila je u petak nezavisna ruska medijska kuća Novaja Gazeta.

BDP Južnog Kavkaza — regije koja se sastoji od Armenije, Azerbajdžana i Gruzije — porastao je za nevjerojatnih sedam posto u 2022., utvrdila je Svjetska banka. To je daleko iznad 5,6 posto, koliko su predviđali njezini ekonomisti.

Armenija — nekoć poznata kao Silicijska dolina Sovjetskog Saveza — zabilježila je rast od 12,6 posto, utvrdila je Svjetska banka. Ekonomisti te institucije predviđali su prošle godine rast od sedam posto za ovu zemlju.

Suren Parsyan, predavač na Armenskom ekonomskom državnom sveučilištu, rekao je za Novaju Gazetu da je rast Armenije prošle godine bio toliko snažan zahvaljujući novopridošlim Rusima, posebno onima koji rade u IT-ju.

Rusi su 2022. prebacili oko 1,75 milijardi dolara u Armeniju, rekao je u siječnju Martin Galstyan, guverner središnje banke zemlje, izvijestio je armenski News.am.

  • +20
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik

U isto vrijeme BDP Gruzije skočio je za 10,1 posto, objavila je Svjetska banka, nadmašivši prognozu rasta od 8,8 posto. Transferi novca iz Rusije porasli su peterostruko, s 411 milijuna dolara u 2021. na 2,1 milijardu dolara u 2022., prema podacima središnje banke Gruzije.

Čak je i gospodarstvo Kirgistana poraslo za sedam posto u 2022., nadmašivši predviđanja od četiri posto, objavila je Svjetska banka.

Turska, također odredište za Ruse koji bježe od rata, zabilježila je gospodarski rast od 5,6 posto u 2022., nadmašivši prognozu od 4,7 posto, prema podacima Svjetske banke.

Oleg Itskhoki, profesor ekonomije na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu, rekao je za Novaju Gazetu da je učinak BDP-a u tim zemljama pokazao da novopridošli Rusi imaju ušteđevinu i da su bogatiji od lokalnog stanovništva.

Istina, useljavanje nije imalo samo pozitivan utjecaj na gospodarstva. Priljev Rusa također je pridonio rastu inflacije, a posebno su porasle cijene hotelskog smještaja i najamnine za stanove u Kazahstanu i Gruziji, izvijestio je Bloomberg u rujnu.