sustav hkzp-a

Prvi oblasni kontrolori zračnog prometa u potpunosti školovani u Hrvatskoj

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 14.10.2022 14:28
  • Objavljeno 14.10.2022 u 14:27
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivica Drusany / Hrvatska kontrola zračne plovidbe

Oblasni kontrolori zračnog prometa po prvi put su završili školovanje i potpuno su osposobljeni u Hrvatskoj u sustavu Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP), priopćio je HKZP u petak

Kontrolori zračnog prometa do 2020. godine veći su dio osposobljavanja obavljali u inozemstvu, no HKZP je 2021. godine uspostavio cjelovit sustav osposobljavanja svih vrsta kontrolora zračnog prometa. Osim oblasnih kontrolora, nakon uspostave cjelovitog sustava osposobljavanja HKZP školuje toranjske i prilazne kontrolore zračnog prometa.

Iz HKPZ kažu da su trenutačno u tijeku školovanja triju generacija kandidata za oblasne kontrolore u različitim fazama, kao i jedne za toranjske te prilazne kontrolore. U listopadu je planirano raspisivanje natječaja za osposobljavanje četvrte generacije oblasnih kontrolora.

Kandidatima na osposobljavanju na raspolaganju je suvremeni simulator u sjedištu HKZP-a, a prošle je godine implementiran i toranjski simulator u Splitu koji su potpunosti razvili stručnjaci iz HKZP-a, čime su u cijelosti zadovoljeni infrastrukturni zahtjevi za potrebe osposobljavanja kontrolora zračnog prometa u Hrvatskoj, ističu iz HKZP-a.

Prvi oblasni kontrolori su magistar matematike Vice Torić i gimnazijalka Diana Patajac, koja je ujedno prva žena koja je položila za oblasnu kontrolu u posljednjih osam godina. Direktor HKZP-a Vlado Bagarić kaže da za posao oblasnog kontrolora vlada velik interes iz drugih zemalja u regiji pa se nada da će tu uslugu pružati susjednim zemljama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!