izbjegnuta kriza

Kontrolori leta odustali od štrajka, daju Upravi novu šansu za razgovor

20.07.2022 u 10:52

Bionic
Reading

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) otkazao je štrajk koji je trebao početi sutra i trajati do ispunjenja zahtjeva, potvrdili su u srijedu u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe i u sindikatu

Izvršni odbor Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora leta donio je odluku kojom se otkazuje štrajk najavljen za 21. srpnja, a obavijest je dostavljena Upravi kontrole zračne plovidbe u 9.40 sati, rekli su Hini u Upravi kontrole zračne plovidbe.

Predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrole letenja Krešimir Rakoci novinarima je ispred Građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu potvrdio da su odustali od štrajka te da će nastaviti pregovore s Upravom.

"Sinoć na sjednici Izvršnog odbora odlučeno je da otkažemo štrajk u ovom trenutku i damo šansu razgovorima s Upravom te dođemo do rješenja ove situacije", rekao je.

Inzistiraju, dodao je, na zahtjevima vezanima isključivo uz sigurnost zračnog prometa - preopterećenja kontrole letenja zbog ogromnog obima posla koji rade, a u kontekstu činjenice da ih je "puno premalo" da odrade taj promet.

"U prvom planu nam je sigurnost zračnog prometa i odredbe KU-a koje se tiču radnog vremena i rasporeda radnog vremena. Financijski dio, koji je vezan uz cjelokupnu situaciju kako u državi, tako i u svijetu zbog inflacije, u drugom je planu", dodao je.

Želimo nastaviti pregovore, sve će biti na stolu, rekao je Rakoci te vjeruje da će se naći neki kompromis "sve u svrhu sigurnosti zračnog prometa i da se i turistička sezona odradi kako spada".

"Ako ne dođe do dogovora i ako se ne nađe zadovoljavajući dogovor vezan uz radno vrijeme, uz prekovremene sate i opterećenje kontrole letenja, naravno da ćemo opet morati posegnuti za određenim akcijama vezanim uz pokretanje štrajka", istaknuo je.

Štrajk kontrolora leta rezultirao bi i velikim kaosom na domaćim aerodromima jer bi u tom slučaju bilo otkazano oko 50 posto letova.

sve osim nogometa

Učitavanje...