tvrdi sindikat

'Hrvatski kontrolori leta su dvije godine žrtve zastrašivanja i samovolje direktora Vlade Bagarića'

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 18.10.2021 11:58
  • Objavljeno 18.10.2021 u 11:56
Kontrolori letenja ispred sjedišta HKZP-a

Kontrolori letenja ispred sjedišta HKZP-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HKZP

Jedno je od najtežih zanimanja današnjice, posao je zahtjevan i nosi veliku odgovornost, a mjesta za nesklad i nestabilnost nema. Radi se o zanimaju kontrolora zračne plovidbe, a hrvatski su kontrolori već dvije godine žrtve zastrašivanja i samovolje direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) Vlade Bagarića, priopćio je ponedjeljak strukovni sindikat

Postupci direktora Bagarića imaju izrazito nepovoljan utjecaj na kontrolore i ugrožavaju samu sigurnost zračnog prometa. Međunarodna zajednica također oštro osuđuje postupke direktora Bagarića i zastrašivanje hrvatskih kontrolora letenja što su Međunarodna federacija udruga kontrolora zračnog prometa i Europska koordinacija sindikata kontrolora zračnog prometa izrazile u službenim pismima koja su upućena najvišim političkim tijelima u Republici Hrvatskoj. U središtu događaja se našao i sam predsjednik sindikata koji je odlučio podijeliti svoje iskustvo:

Ja sam izgleda najnovija žrtva samovolje direktora Bagarića. Prvo mi je dao opomenu jer sam odbio postupiti suprotno propisima i ugroziti sigurnost zračnog prostora, a danas me želi i u potpunosti udaljiti iz tvrtke jer sindikat nije popustio u pregovorima.“, poručio je Krešimir Rakoci, predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja.

'Direktorov pritisak na zaposlenike je započeo pojavom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa kada je zbog smanjenog zračnog prometa zaposlenicima smanjio plaće za 15%. Međutim, dok je kontrolorima letenja plaće smanjio, direktor Bagarić svoju plaću nije mijenjao, dapače isplatio si je i bonuse za 2018. i 2019. godinu. Nastavio je slati informativna pisma na sve zaposlenike tvrtke sa zastrašujućim podacima o poslovanju tvrtke i potencijalnim velikim valom otkaza, a pritom bez konkretnih podataka ili dokaza. Na upit sindikata za uvid u poslovne knjige koje bi ukazivale na takve radikalne mjere, direktor je odbio pokazati dokumente koji bi potvrdili njegove predikcije. Pritisak je kulminirao za vrijeme pregovora o kolektivnom ugovoru', priopćio je sindikat.

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) se borio i bori se za radnička prava i najpovoljnije uvijete rada hrvatskih kontrolora zračne plovidbe što je još jednom dokazao kada je uspješno ispregovarao novi kolektivni ugovor u srpnju 2021., a što je očito posebno uzrujalo direktora Bagarića čiji postupci se mogu jedino okarakterizirati kao odmazda za ono što su kontrolori uspjeli ispregovarati. Osim pritisaka koje je do sada vršio na kolektiv, posebno se usmjerio na predsjednika sindikata kojem pošto poto želi dati otkaz.

Ovo je odličan primjer zašto je važno sindikalne predstavnike zaštititi od samovolje poslodavca, a zbog čega je i direktor Bagarić trenutno na općinskom sudu gdje pokušava ishoditi presudu u svoju korist.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!