kriza u avioindustriji

Kašnjenje i otkazivanje letova: Na kojim će se aerodromima štrajkati ovo ljeto?

17.07.2023 u 17:22

Bionic
Reading

Europska avioindustrija još prošle godine ušla je u svojevrsnu krizu zbog nezadovoljstva zaposlenika plaćama, otkaza uslijed covid-krize i posljedične zatrpanosti poslom uzrokovane nedostatkom radne snage. Nizao se štrajk za štrajkom i otkazane su tisuće letova. Ni ovo ljeto situacija nije ništa bolja. Evo na kojim će se aerodromima u Europi štrajkati u nadolazećem razdoblju

Od Italije i Belgije do Portugala i Francuske, zračne luke diljem Europe posljednjih mjeseci odgodile su ili otkazale na tisuće letova zbog štrajkova.

Nakon što je prošli tjedan aviokompanija EasyJet najavila da će do kraja ljeta otkazati 1700 svojih letova iz zračne luke London Gatwick zbog problema s nedostatkom kontrolora leta, sada je tisuću zaposlenika tog aerodroma najavilo osmodnevni štrajk.

Osoblje će štrajkati od 26. srpnja do 1. kolovoza, pa od 4. do 8. kolovoza. Ako dođe do otkazivanja letova, njime bi moglo biti pogođeno više stotina tisuća ljudi. U Portugalu je pak posada zrakoplova EasyJeta najavila svoj treći štrajk u posljednjih nekoliko mjeseci, i to od 21. do 25. srpnja.

I u zračnoj luci Birmingham stotinjak zaštitara i tehničko osoblje najavili su štrajk od utorka 18. srpnja, a on bi mogao utjecati na letove aviokompanija Wizz Air, Ryanair, Lufthansa i Emirates. No kako kažu s tog aerodroma, njegov učinak bit će ograničen te ne bi trebalo doći do otkazivanja letova.

S druge je strane više od 2000 radnika na londonskom Heathrowu odustalo od najavljenog štrajka jer su se uspjeli nagoditi. Najavljivali su štrajk u trajanju od 31 dan, i to na vrhuncu ljetne sezone. Od štrajka u srpnju odustali su i sindikati švedskih radnika u transportu nakon što su dobili željeno povećanje plaća. Dva aerodroma u Stockholmu i onaj u Göteborgu stoga bi trebali nesmetano raditi tijekom ljetnog razdoblja.

  • +5
10 najboljih aerodroma na svijetu Izvor: Profimedia / Autor: Neil Farrin / robertharding / Profimedia

U Belgiji je samo u subotu i nedjelju zbog štrajka pilota Ryanaira, koji se bune zbog radnih uvjeta, otkazano ukupno 120 letova s ​​polaskom i dolaskom u zračnu luku Charleroi.

Prekidom rata talijanskoga zemaljskog osoblja u subotu između 10 i 18 sati pogođeno je oko 250.000 domaćih i međunarodnih putnika. Odazvali su se pozivu sindikata na štrajk, a od poslodavaca traže potpisivanje novoga kolektivnog ugovora jer im je stari istekao prije šest godina.

U rimskoj zračnoj luci Fiumicino - Leonardo Da Vinci otkazano je oko 200 letova, među kojima i oni za Kopenhagen, Stockholm, Barcelonu i Palmu de Mallorcu te za Palermo i Cataniju. Prema tamošnjem zakonu, štrajk neće biti moguć od 27. srpnja do 5. rujna, no sindikati su najavili moguće štrajkove osoblja u regionalnom transportu.

Sindikat prometnih pilota u Španjolskoj pak svakodnevno štrajka protiv regionalne aviokompanije Air Nostrum, u vlasništvu Iberije. Zbog štrajka dosad je otkazano 20 posto letova te kompanije, a negativno se odrazio i na druge usluge.

I piloti Lufthanse trenutačno razmatraju novi štrajk. On je privremeno obustavljen 30. lipnja, no ako ne dođe do dogovora, piloti će vjerojatno nastaviti s njime. Još se ne zna kad bi se to moglo dogoditi.

Kako je sve počelo? Prve domino-pločice u ovoj krizi gurnule su aviokompanije reduciranjem osoblja tijekom pandemije jer su putovanja bila onemogućena. Otkaze su dobili svi profili radnika, od pilota do rukovatelja prtljagom, a velikom broju onih koji nisu bili na crnoj listi smanjena je plaća. Nedostatak radne snage negativno se odrazio na radne uvjete zaposlenika u aviokompanijama i zračnim lukama – rade više za manje novca i to u vremenu visoke inflacije.

Ove godine najglasnije negoduju kontrolori leta. Najavljeno je više štrajkova, zbog čega se diljem Europe očekuju kašnjenja ili otkazivanja letova.

Koja su u tom slučaju vaša prava? Ako vam je zbog štrajka odgođen ili otkazan let, aviokompanija vam je dužna ponuditi alternativu ili platiti odštetu. Svakako bi, s obzirom na trenutačne okolnosti, valjalo prije puta provjeriti je li kakav štrajk u tijeku i naoružati se strpljenjem.