'POMOĆ U PANDEMIJama'

Plenković otvorio novoizgrađeni Galensko-analitički laboratorij u Dugopolju

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 26.05.2020 18:15
  • Objavljeno 26.05.2020 u 18:14
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u utorak u Dugopolju otvorio novoizgrađeni Galensko-analitički laboratorij i upravnu zgradu Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije te istaknuo da takvi laboratoriji mogu pomoći Hrvatskoj u borbi s pandemijom, poput ove COVIDA- 19.

"Ovo je odličan primjer razvoja i odličan doprinos Galenskog laboratorija i u kontekstu COVIDA 19 epidemije u Hrvatskoj i globalno pandemije s kojom smo se suočili proteklih mjeseci i siguran sam da nam upravo ovakvi laboratoriji mogu pomoći i u budućnosti za suočavanje s ovakvim nepredviđenim izazovima," istaknuo je Plenković prigodom otvaranja laboratorija.

Premijer je rekao kako je dosad u izgradnju laboratorija i upravne zgrade investirano 70 milijuna kuna. Istaknuo je kako je u mandatu vlade kojoj je na čelu reformom Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave omogućeno da Splitsko-dalmatinska županija te gradovi i općine u njoj imaju 365 milijuna kuna, to jest 41 posto više prihoda u odnosu na 2017.

Premijer je podsjetio je i na nedavne mjere pomoći Splitsko-dalmatinskoj županiji u okolnostima koronakrize.

"Mi smo mjerama za potporu očuvanja radnih mjesta i i privatnom sektoru i gospodarstvu pozitivno odgovorili putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na više od 12.200 zahtjeva društava iz Splitsko-dalmatinske županije za više od 50.000 radnika i omogućili im direktno skoro 300 milijuna kuna za sada, čime smo osigurali plaće ljudima u privatnom sektoru," rekao je Plenković.

  • +7
  • +4

Plenković na otvorenju Galenskog laboratorija Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Ukupna površina danas otvorenog objekta u Dugopolju je 3.473 četvornih metar u sklopu kojeg se nalazi proizvodni, skladišni i administrativni dio. Galenski laboratorij svojim proizvodima opskrbljuje više od 900 partnera na području Hrvatske te je u proteklih pet godina upeterostručio proizvodnju i prodaju vlastitih pripravaka.

"Važnost galenskog laboratorija je potvrđena i tijekom COVID -19 krize kad je u vrlo kratkom roku koristeći znanja i iskustva Galenski laboratorij uspio proizvesti i opskrbiti s oko 150 tona antiseptika i dezinficijenasa sve partnere na području Hrvatske. U sljedećih šest mjeseci cjelokupna postojeća proizvodnja koju čini asortiman od više od 200 proizvoda bit će prebačena s lokacije u Splitu u novi proizvodni pogon ( Dugopolje)," priopćeno je u pisanom materijalu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!