NA SVEČANOSTI HTZ-A

Plenković: Fascinantno je da Hrvatska godišnje ugosti i pet puta više turista nego ima stanovnika; nema takve države u svijetu

29.11.2022 u 23:01

Bionic
Reading

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u utorak navečer svečano je obilježila 30 godina djelovanja u stvaranju i promicanju identiteta i ugleda hrvatskog turizma u zemlji i svijetu te pozicioniranja Hrvatske kao globalno prepoznatljive i poželjne turističke destinacije

Na svečanosti u Mozaik event centru okupilo se 400-tinjak uzvanika iz turizma i javnog života, uključujući i neke od bivših direktora HTZ-a i ministara turizma te predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, premijera Andreja Plenkovića, ministra financija Marka Primorca i druge.

Čestitajući svima u HTZ-u na onome što su učinili za Hrvatsku u 30 godina u njezinoj promociji, brendiranju i globalnoj prepoznatljivosti, premijer Plenković je naglasio da je HTZ pridonio hrvatskom turizmu jer su povezali sve najbolje što Hrvatska ima, promovirajući to u svijetu.

„Fascinantno je da Hrvatska godišnje ugosti i pet puta više turista nego ima stanovnika, i mislim da nema nijedne takve države u svijetu, a važnost turizma se vidi i u BDP-u, ali i u njegovom relativno brzom izlasku iz pandemijske krize i unatoč ratu u Ukrajini, čemu su pomogle i mjere Vlade”, ocijenio je Plenković.

I ulazak u Schengen, o čemu će, kako je kazao, formalna odluka biti 8. prosinca, te u europodručje označio je dobrim za turizam, koji će uz to „biti još bolji i bolje pridonijeti hrvatskom gospodarstvu".

Predsjednik sabora Jandroković istaknuo je pak da su u zadnjih 30 godina učinjeni veliki koraci u turizmu i njegovoj globalnoj konkurentnosti, dok je ministrica turizma i sporta, ujedno i predsjednica HTZ-a Nikolina Brnjac najavila da će se u četvrtak u Saboru naći nova Strategija održivog razvoja turizma do 2030. što je i smjer svih budućih aktivnosti.

„HTZ slavi 30 godina u 2022. koja je donijela uspješne turističke rezultate, a sve se to ne bi dogodilo da nema ljudi i njihovog truda u promociji, kampanjama i ukupno svih u turizmu”, poručila je Brnjac.

  • +25
Hrvatska turistička zajednica (HTZ) Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić poručio je da se u 30 godina HTZ prometnula u turističku organizaciju i u europskim i svjetskim okvirima, s mrežom 17 stranih predstavništava, čineći i jedan od temeljnih stupova hrvatskog turizma.

Vjeruje da će do kraja ove godine turizam dostići rekordnu 2019. u dolascima i noćenjima turista, čemu u prilog idu i odlične brojke za protekli, prvi adventski vikend s oko 35 tisuća turista u zemlji, a dosta ih se očekuje i do kraja tog blagdanskog razdoblja, posebice na Adventu Zagreb.

U idućoj 2023. očekuje nastavak dobrih trendova, posebice zbog ulaska u Schengen i eurozonu, što će značiti i lakše kretanje turista s obzirom da je Hrvatska turistički još primarno auto destinacija i što većina turista dolazi iz EU europskih zemalja.

„Puno se napravilo, ali nema spavanja na lovorikama jer nas čekaju novi izazovi, nova godina i moramo zadržati konkurentnost”, poručio je Staničić.

  • +102
Zagrebački gradonačelnik upalio prvu adventsku svijeću na Manduševcu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

U 30 godina od 10 do više od 100 milijuna noćenja

HTZ je kao nacionalna turistička organizacija osnovana krajem lipnja 1992., kada je u Hrvatskoj, po podacima Državnog zavoda za statistiku, bilo nešto više od 2 milijuna turista, koji su ostvarili nešto više od 10 milijuna noćenja, da bi već 1993. broj turista narastao na 2,3 milijuna, a noćenja na 13 milijuna. No, kako su to bile ratne godine u Hrvatskoj i okruženju, sve do kraja 1990-ih, turistički promet je stagnirao, pa i padao, da bi od početka 2000-ih pa sve do danas bilježio neprestane uzlazne trendove, izuzev u zadnje dvije godine zbog pandemije koja je ugrozila sektor turizma.

Ovu, 2022. godinu Hrvatska će završiti, prema očekivanjima s više od 18 milijuna turista i više od 100 milijuna noćenja, što je vrlo blizu rekordima iz zadnje predpanemdijske godine 2019.

Priznanja za 30 godina i novinarima

HTZ je na svečanosti obilježavanja 30 godina postojanja dodijelila i priznanja za 11 djelatnika HTZ-a, među kojima su i iz stranih predstavništava, kao i domaćim novinarima koji su u mirovini ili pred mirovinom, a svojim su praćenjem turizma također pridonijeli njegovoj promociji. To su Ružica Mikačić, Tina Čubrilo, Zlatan Skalicki, Đuro Tomljenović, Silvana Jakuš, Vesna Ćamdžić i Slobodan Vlašić.