komunalni nered

Sprema se velika čistka u Splitu: S ulica nestaju štekati, kiosci, klime, bankomati, pa i - užad za rublje

14.11.2022 u 15:20

Bionic
Reading

Nakon više mjeseci priprema nova splitska gradska vlast predvođena Ivicom Puljkom i Bojanom Ivoševićem za početak iduće godine najavljuje radikalnu čistku centra grada. U roku od šezdeset dana s njegovih ulica trebao bi nestati cijeli niz ugostiteljskih štekata, metalne rešetke na izlozima i prozorima poslovnih prostora, vanjske jedinice klima-uređaja, kiosci, točionici, šankovi, ledomati i rashladne vitrine, velik broj bankomata, pa i užad za sušenje rublja

Ako se najava ostvari, bit će to sveobuhvatno čišćenje centra Splita, posebno njegove jezgre koju je zaštitio UNESCO, od posljedica višegodišnje brutalne komercijalizacije i komunalnog nereda. Posljednji sličan zahvat obavljen je sredinom dvijetisućitih, kada je u doba danas pokojnog HDZ-ovog gradonačelnika gotovo preko noći uklonjeno više stotina svjetlećih reklama koje su nagrđivale povijesnu baštinu.

Puljkova vlast u prethodnim mjesecima mahom je intervenirala na pojedinačnim neuralgičnim točkama u gradu, uz dvije akcije koje su izazvale veliku pozornost: uklanjanje više desetaka kioska i štandova iz Hrvojeve ulice, neposredno uz zidine Dioklecijanove palače, te sa Istočne obale. Akcija koja slijedi od početka godine, međutim, pristupa sistemski, putem nove Odluke o komunalnom redu čiji je nacrt upravo izrađen i upućen na javno savjetovanje.

Predviđeno je da Gradsko vijeće raspravlja o njemu sredinom prosinca i da stupi na snagu 1. siječnja 2023. godine, kako bi novu turističku sezonu Split dočekao znatno uredniji.

Sličan potez pokušao je povući prethodni gradonačelnik Andro Krstulović Opara, no u tome ga je spriječio koalicijski partner, Kerumova Hrvatska građanska stranka, pa je usvojena krnja odluka o komunalnom redu bez konkretnog učinka na stanje na terenu.

Osnovni prijepor tada su bile desetak godina stare smjernice konzervatora iz Ministarstva kulture, a koji su konkretno propisali način korištenja javnih površina u gradu i između ostalog predložili uklanjanje više ugostiteljskih terasa s javnih trgova i ulica u centru grada. Aktivisti su se zalagali za njihovu primjenu, što nije učinjeno, pa su danas - kada su došli na vlast - odlučili provesti upravo to.

Ako odluka bude usvojena u ovom obliku, nestat će dva velika štekata na trgu Pjaca i jedan neposredno uz katedralu svetog Duje, a ugostitelji bi se gotovo u potpunosti morali povući s velikog trga Prokurative. U uličicama Dioklecijanove palače uglavnom više ne bi smjelo biti stolica i stolova i sve će to nesumnjivo izazvati buru među ugostiteljima.

  • +15
Brza hrana u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Zaista se uzdam u javno savjetovanje i uvažavanje konstruktivnih prijedloga. Reda mora biti i to podržavamo, ali ne tako da se ukine ono po čemu je Split prepoznat, po mediteranskom načinu života. Stvorili smo jaku turističku ponudu našim stilom života, kao i bogatu gastro ponudu, i vjerujem da ćemo uspjeti u tome da se to ne ugasi', prva je reakcija predsjednika Udruženja ugostitelja Stipe Jeličića.

Ugostiteljstvo je, međutim, tek jedan od segmenata u koji zahvaća novi splitski komunalni red, jer zanimljive su prijelazne odredbe koje zapravo propisuju što se mora dogoditi u prvih šezdeset dana iduće godine: u tom roku moraju se ukloniti protuprovalne metalne rešetke i rolo rešetke na vanjskim i bočnim profilima kamenih okvira i na pročeljima zgrada, zvučnici i antene na pročeljima, klima-uređaji na svim važnim pješačkim koridorima i svi točionici, šankovi, ledomati, hladnjaci za sladoled i slično, razni automati i slične naprave, izložena roba ispred prodavaonica, police, ormarići, rashladne vitrine i tako dalje. Kao i užad za sušenje rublja.

U gradskoj jezgri morat će se ukloniti automati i slične naprave, ali i bankomati kojima se pristupa s javne površine. Time bi napokon trebao biti okončan spor između splitske vlasti i Ministarstva kulture, o kojemu je tportal nedavno pisao, jer je Grad Split sebi pripisao sve ovlasti koje, tvrde, konzervatori dosad nisu željeli koristiti.

Propisane kazne za kršenje većine ovih odredbi iznose 650 eura.

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Spomenuti ugostiteljski štekati ostat će bez kauča, fotelja, klupa i slične opreme, a ubuduće im je zabranjeno i postavljanje razglasa, zvučnika i pojačala izvan objekata. Svirati se može isključivo uživo, unplugged. Suncobrani će morati biti isključivo 'neutralne bež boje' i bez reklamnog sadržaja, a strogo je propisan i izgled reklama, stalka za jelovnike i slično. Više se neće smjeti 'vabiti' turiste na ulici 'nuđenjem, nagovaranjem i prodajom usluga smještaja, hrane, turističkih izleta, turističkih tura'. Fast foodovi uopće neće smjeti imati vanjske stolice i stolove.

A u strogom centru grada više neće biti moguće ispijati alkoholna pića na ulici - doduše, neće ih se moći ni kupiti jer se planira uklanjanje frižidera. Također, kao i dosad, kažnjavat će se neprimjereno odijevanje, šetanje u kupaćem kostimu ili bez odjeće, s time da će gradski redari napokon dobiti ovlasti da u ovoj - kao i u svim sličnim situacijama - propisane globe naplaćuju na licu mjesta.

Svi ovi zahvati - a nabrojali smo tek dio njih iz predložene nove Odluke o komunalnom redu Splita - nesumnjivo bi u prvim danima iduće godine trebali dovesti do oku vidljive čistke koju već godinama zazivaju brojni stručnjaci, aktivisti i mediji nezadovoljni posljedicama turistifikacije i komercijalizacije centra grada. Puljkova vlast s koalicijskim partnerima iz SDP-a ima komotnu većinu i očekuje se da će dokument bez problema biti usvojen na Gradskom vijeću.

Provedba na terenu trebala bi biti znatno zanimljivija i uzbudljivija.