posjetila ih ministrica

Ovakva jaja nema nitko u Hrvatskoj: Tvrtka iz Svetog Đurđa prva dobila posve novu oznaku kvalitete

10.02.2022 u 14:18

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u četvrtak je u tvrtki Luneta u Svetom Đurđu u Varaždinskoj županiji prisustvovala obilježavanju prvih konzumnih jaja oznakom "Dokazana kvaliteta - Hrvatska".

Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta - Hrvatska" uspostavljen je radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Nakon voćarstva i hrvatskih jabuka, proizvodnja konzumnih jaja je drugi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava, istaknuto je u Svetom Đurđu.

Ministrica Vučković je početak primjene ovog sustava kvalitete ocijenila dobrim, s certificiranih devet milijuna kilograma jabuka i 15 milijuna jaja.

"Osim što jamči potpunu sljedivost od polja do stola, 'Dokazana kvaliteta' je posebna oznaka koja je odobrena od strane Europske komisije pa proizvođači provedbu certifikacije mogu financirati iz Programa ruralnog razvoja", rekla je.

Dodala je da ta oznaka jamči određene nadstandarde u kvaliteti, sigurnosti, higijeni i dobrobiti životinja.

Direktor Lunete Dražen Čurila naveo je da godišnje proizvedu oko 40 milijuna jaja za domaće tržište i za izvoz.

"Mislim da je ovo dobra priča koju bi trebali svi podržati, od samih proizvođača jaja, preko ministarstva do trgovačkih lanaca, kako bi osvijestili kupce da kupuju jaja proizvedena u Hrvatskoj i da zaista kupuju dobru kvalitetu", rekao je Čurila.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec kazala je da označavanje poljoprivrednih proizvoda donosi dva iznimno bitna elementa. To su sigurnost krajnjeg potrošača jer zna koji proizvod kupuje i što iza tog proizvoda stoji, a ujedno se dobiva i prepoznatljivost samog poljoprivrednog proizvoda i kraja iz kojeg dolazi, izjavila je. 

Ministrica poljoprivrede kazala je da su u sektoru peradarstva prilično zadovoljni razinom samodostatnosti, kako u proizvodnji mesa tako i u proizvodnji jaja.

Na upit novinara komentirala je izvješće Europske komisije koja je jučer službeno opomenula Hrvatsku i pozvala je da poštuje pravila EU-a kako bi osigurala učinkovit sustav praćenja, kontrole i inspekcije u uzgajalištima plavoperajne tune.

To se, kazala je ministrica, odnosi na revizije u razdoblju od 2017. do 2019. godine, a Hrvatska je od tada značajno unaprijedila zakonodavni okvir u poljoprivredi.

"Hrvatska ima dva mjeseca vremena da pripremi odgovor. Vidjet ćemo hoće li Komisija prepoznati što smo sve učinili. Mislim da smo učinili dosta", rekla je Vučković. 

U okviru ovomjesečnog paketa povrede prava EU-a, Hrvatska je dobila službenu opomenu od Europske komisije koja je revizijom i provjerom utvrdila ozbiljne nedostatke u praćenju prijevoza i stavljanja plavoperajne tune u kaveze. Nacionalna tijela trebala bi osigurati učinkovitu provjeru, točnost i validaciju podataka te bi trebala istražiti potencijalne slučajeve nepoštivanja i poduzeti administrativne ili kaznene mjere protiv onih koji su odgovorni za kršenje zakona EU-a, navodi Komisija, koja smatra da Hrvatska nije poduzela potrebne korake za rješavanje tih nedostataka.

Hrvatska sada ima dva mjeseca za odgovor na ovu opomenu i poduzimanje potrebnih mjera. U slučaju nezadovoljavajućeg odgovora, Komisija može izdati obrazloženo mišljenje, drugi korak u postupku povrede prava EU-a.

Vučković su novinari upitali i za komentar optužbi inspektora za ribarstvo Marka Pupića Bakrača, koji je nakon objave vijesti o opomeni Europske komisije izjavio kako bi bilo bi dobro da ministrica Vučković podnese ostavku ili da je premijer Andrej Plenković smijeni. Ministrica se petlja u posao inspektorata i govori im što treba raditi, a dokumentacija o uvozu tuna u Hrvatsku se krivotvori, izjavio je za neke medije Marko Pupić Bakrač, ribarski inspektor iz Zadra i nezavisni vijećnik u skupštini Zadarske županije na listi Akcije mladih. 

Kako je objavila Slobodna Dalmacija, Pupić Bakrač je upozorio da se pogoduju uzgajivačima tuna tako da tunu iz Libije registriraju tek nakon što budu zaklanu i izvezenu u Japan, a ne prilikom uvoza u zemlju. Sastanci o tome održavaju se u Ministarstvu poljoprivrede, na njima sudjeluje desetak djelatnika ministarstva, a ministrica u dogovoru s uzgajivačima govori inspektorima kako trebaju postupati. To je oblik zlouporabe položaja i ovlasti, smatra Pupić Bakrač, koji je upozorio i na sumnjive radnje povezane s iskrcajem sitne plave ribe namijenjene tunogojilištima. 

Vučković je ustvrdila da Pupić Bakrač "laže nevjerojatno". "On tvrdi da sam se ja redovito sastajala s uzgajivačima i ribarskim inspektorima kako bih davala instrukcije na koji način treba vršiti inspekcije u ribarstvu. Laže. Nemam ljepših riječi. Nisam niti jednom. Neka nađe jednog inspektor ili jednog uzgajivača koji će to potvrditi", rekla je ministrica poljoprivrede. 

Izjavila je i da je protiv ribarskog inspektora Pupić Bakrača pokrenut postupak pred Službeničkim sudom. "Pokrenut je postupak zbog, po našem stajalištu, kršenja propisa. Ja ne želim utjecati na Službenički sud i dalje o tome ne bih govorila. Nije prvi put da je pokrenut postupka protiv njega", kazala je Vučković