eu fondovi

Proizvođačima mesa, jaja i mlijeka stiže 130 milijun kuna više

17.06.2021 u 10:15

Bionic
Reading

Hrvatska će napokon početi aktivnije koristiti potpore iz fondova EU iz mjere Dobrobit životinja, koje će u ovoj godini biti povećane za 130 milijuna kuna, piše u četvrtak Jutarnji list

U 2021. će biti isplaćeno 220 milijuna kuna za 1700 korisnika, a u 2020. je isplaćeno 90 milijuna kuna. Značajno je to povećanje iz ove mjere koju godinama koriste sve Hrvatskoj konkurentne zemlje i koje su mnogim proizvođačima mesa, mlijeka i jaja bile dodatni prihod kojim su premostili brojne krize i probleme u konkurentnosti, pa tako izbjegli propast i pad proizvodnje.

S Europskom komisijom ispregovarano je da se prosječni iznos potpore za dobrobit u govedarstvu poveća za 187 posto, u svinjogojstvu 235 posto, u peradarstvu 188 posto, u kozarstvu 125 posto te u ovčarstvu 127 posto.

Osim za dobrobit životinja ispregovarana je i nova operacija Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama, vrijedna 92 milijuna kuna. Prihvaćena je zbog poražavajućih podataka o sadržaju humusa u našim tlima uslijed intenzivne ratarske proizvodnje, a očekivana potpora će iznositi 215 eura po hektaru.

"Nakon opsežnih i dugotrajnih pregovora s EK u većem dijelu smo uspjeli u svojem naumu - povećati potpore za dobrobit za čak 130 milijuna kuna i uvesti novu agrookolišnu potporu vrijednu 92 milijuna kuna. Svako daljnje prolongiranje, produljenje roka za elektroničko savjetovanje i nove konzultacije s EK bi dovelo u pitanje isplatu tih potpora za proizvodnu 2021. hrvatskim poljoprivrednicima u ovim izazovnim vremenima, što nam je i bio jedan od glavnih motiva", kaže državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek na primjedbe Hrvatske poljoprivredne komore kako je e-savjetovanje bilo prekratko.

U Croatiastočaru imaju samo riječi potpore o ovom iskoraku u financiranju domaće proizvodnje mesa, jaja i mlijeka. Predsjednik Branko Bobetić kaže kako Hrvatska kao nova članica mjeru dobrobiti nije počela koristiti od početka članstva u EU, a naknadno su pripremljeni programi mjera dobrobiti za sve stočarske i peradarske proizvodnje u RH.

"Nadogradnja novih mjera za ovu godinu omogućit će veći broj aplikacija korisnika ove mjere i veći broj uvjetnih grla u odnosu na dosadašnje mjere", kaže Bobetić za Jutarnji list i dodaje kako proizvođači mogu dobiti od 10 do 250 eura za jedno grlo, ovisno o korištenju propisanih mjera.