NOVA KONCEPCIJA

Otvoreni jesenski sajmovi na ZV-u

14.09.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) danas su otvoreni Jesenski sajmovi u okviru kojih se održavaju kolektivne izložbe stranih zemalja, sajmovi Mystic i Široka potrošnja koji su namijenjeni isključivo širokoj publici, a na kojima se predstavljaju 184 izlagača iz Hrvatske i deset zemalja

Jesenske je sajmove otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je uz ostalo istaknuo kako je gospodarska kriza, koja je pritisnula ne samo Hrvatsku nego i svijet, ozbiljna prepreka razvoju.

Vlada, ova i buduća, koja god bude izabrana na izborima, mora sve svoje snage usmjeriti na slamanje loših trendova koji postoje - nezaposlenost, visoki vanjski dug, problem nelikvidnosti, kazao je Josipović dodajući kako ima i pozitivnih pomaka.

Program gospodarskog razvitka i opravka svakako je važna stavka u borbi protiv krize, ali naravno da trebaju određene modifikacije, kazao je.

Uvjeren je da će upotpunjenje plana, novi poticaji u gospodarstvu i razvoj gospodarstva biti glavne tema ne samo predizbornih već i postizbornih aktivnosti.

Josipović je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnja zemlja partner Poljska, napominjući kako je to zemlja koja je pokazala kako ulazak u Europsku uniju može kvalitetno djelovati na društvo kao cjelinu i na gospodarstvo.

Poljska je uzor zemlje kako se organizirati i povući novce iz fondova EU, posebice na području poljoprivrede, kazao je.

Josipović je napomenuo i kako se prisjeća vremena kada je na ZV-u bila velika gužva, a danas ta gužva nije tako velika. Nije velika jer su se promijenile okolnosti u gospodarstvu i poslovanju, a i gospodarska situacija nije najsjajnija, kazao je.

Također je čestitao organizatorima, entuzijastima, upravi ZV-a koji su, unatoč ozbiljnoj krizi koja traje već duže vremena, uspjeli sačuvati tradiciju ZV-a i okupiti respektabilni broj gospodarstvenika. Direktorica ZV-a Mirela Bartolec istaknula je kako se po prvi put predstavlja nova shema sajmova kreirana temeljem zahtjeva tržišta, izlagača i posjetitelja - otvoreni jesenski sajmovi namijenjeni su širokoj publici, a krajem mjeseca, od 27. do 30. rujna održat će se ZG7 - Zagrebački poslovni tjedan, namijenjen isključivo poslovnoj publici.

Bartolec je naglasila i kako je ZV 'dobio zeleno svjetlo Zagrebačkog Holdinga da pokrene priču redizajna i modernizacije velesajma koji će moći konkurirati sajmovima u regiji'.

U terminu Jesenskih sajmova zadržan je tradicionalni projekt zemlja-partner i ove je godine na kolektivnim izložbama stranih zemalja partner Poljska

Državni podtajnik u Ministarstvu gospodarstva Poljske Dariusz Bogdan istaknuo je kako je Poljska spremna podijeliti s Hrvatskom iskustva vezana uz korištenje sredstava iz europskih fondova.

Kazao je i kako je suradnja dvije zemlje uspješna no kako šanse za unaprjeđenje postoje posebice u područjima industrije, energetike, turizma, zaštite okoliša i infrastrukture.

Poljska će na ZV-u predstaviti svoje gospodarske, kulturne, etnografske i gastronomske specifičnosti, a 15. rujna će biti održan i seminar na temu 'Unaprjeđenje gospodarske suradnje između Hrvatske i Poljske'.