CroAGRO 2023

Više od 400 izlagača na sajmu hrane i poljoprivrede na Zagrebačkom velesajmu

30.11.2023 u 15:48

Bionic
Reading

Od 30. studenog do 3. prosinca 2023. na zagrebačkom Velesajmu u paviljonu 8 održava se sajam poljoprivrede i hrane pod nazivom CroAGRO 2023.

Više od 400 izlagača iz 32 države u četiri paviljona Zagrebačkog velesajma predstavljat će mnoge proizvode, od traktora, mehanizacije do prehrambenih proizvoda domaćih OPG-ova i veganske hrane. Sajmove je otvorio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je, kako su izvijestili organizatori sajma, rekao da je poljoprivreda strateška grana gospodarstva u Republici Hrvatskoj i da Grad Zagreb podržava proizvodnju lokalne hrane. Sajam kao i svake godine okuplja poljoprivrednike, proizvođače i stručnjake iz cijele regije, te je idealno mjesto za razmjenu znanja i iskustava. Velika pažnja posvećena je stručnom programu. Iz bogatog programa izdvajaju se teme Agronomskog fakulteta: „Izazovi i potencijali navodnjavanja agro – ekosustava Republike Hrvatske“, „Inovativni pristupi gospodarenja vodom u poljoprivredi: primjeri dobrih praksi uslijed klimatskih promjena“ i „Gradska poljoprivreda – mit ili stvarnost“.U sklopu Sajma održat će se i edukacije za poljoprivrednike korisnike potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja i mlade poljoprivrednike, stoji u priopćenju organizatora.

Na sajmu i veleposlanik

Veleposlanik Indije Raj Kumar Srivastava posjetio je sajam i izrazio zadovoljstvo ponudom i naglasio da je Indija zemlja partner Sajmova hrane i zdravog življenja. Indija je ovogodišnja zemlja partner, te će pripremiti interesantan program s radionicama joge i ajurvede te kolektivne glazbene i plesne nastupe.

  • +8
CroAGRO sajam 2023. na Zagrebačkom velesajmu Izvor: tportal.hr / Autor: Filip Sulimanec

Osim izložbe proizvoda, u sklopu sajma će se održati konferencije o aktualnim temama u suradnji s domaćim i inozemnim stručnjacima. Sajam hrane ponudit će posjetiteljima degustacije zdravih delicija kao što su proizvodi od čajeva, ulja, meda, orašastih plodova, nutricionističke savjete i eko proizvode visoke kvalitete.

Dvije izložbe

Na sajmu će se tradicionalno održati poslijepodne s Krešimirom Mišakom, „Na rubu znanosti“ na temu „Plemenska diskusija o budućnosti trans humanizma“. Gong PUJA priprema cijelo noćno meditativno bdijenje uz glazbu gongova, a dr. Semir Osmanagić predstavit će svoje knjige „Moj razgovor s umjetnom inteligencijom“ i „Ljekovita energija bosanskih piramida“. Posjetitelji će moći pogledati i dvije izložbe: izložbu radova napravljenih tehnikom točkanja koju pripremaju osobe s invaliditetom s područja Grada Samobora u suradnji sa Kreativnim Brlogom te atraktivnu izložbu traktora oldtimera.