usklađivanje s EU

Od Nove godine će se i Porezna uprava uključiti u suzbijanje terorizma

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 07.12.2017 12:34
  • Objavljeno 07.12.2017 u 12:34
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila konačni prijedlog izmjena Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza, kojim se uređuje suradnja u tom području između Hrvatske i članica Europske unije te automatska razmjena informacija o financijskim računima, a trebao bi stupiti na snagu od početka 2018.

Izmjenama zakona propisuje se usklađivanje s EU direktivom iz 2016. u vezi pristupa poreznih tijela informacijama o sprječavanju pranja novca kako bi se osigurao zakonodavni okvir za daljnje jačanje borbe protiv poreznih prijevara.

Po riječima ministra financija Zdravka Marića, u odnosu na tekst prijedloga zakona koji je prošao prvo čitanje u Saboru, u tekstu konačnog prijedloga zakona, osim nomotehničkog usklađivanja nisu nastale suštinske razlike, a isto tako nije bilo ni primjedbi zastupnika na tekst toga zakona.

Izmjenama tog zakona propisuje se mogućnost pristupa Porezne uprave informacijama koje se prikupljaju u okviru sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma kako bi Porezna uprava mogla pratiti, potvrditi i procijeniti da financijske institucije pravilno provode postupke dubinske analize i ispravno utvrđuju stvarne korisnike posredničkih struktura te o njima izvješćuju, a sve u cilju sprečavanja korištenja financijskog sustava za pranje novca ili financiranja terorizma.

Postupci dubinske analize stranaka koje financijske institucije provode u skladu sa Zakonom o administrativnoj suradnji u području poreza već su započeli, a prva razmjena informacija provedena je u rujnu 2017. godine.

  • +26
  • +23

Ministar financija Zdravko Marić kaže da nije bilo primjedbi zastupnika

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stoga, kako bi se osiguralo učinkovito praćenje pravovremene primjene odredbi koje se odnose na postupke dubinske analize za informacije o financijskim računima, izmjene i dopune zakona trebale bi stupiti na snagu što je prije moguće, a najkasnije do 1. siječnja 2018. godine.

Tim se izmjenama zakona, također, uređuje provedba sporazuma između hrvatske i vlade SAD-a o unaprjeđenju ispunjavanja poreznih obveza na međunarodnoj razini i provedbi FATCA-e (Foreign Account Compliance Act).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!