NIZOZEMSKA PLAVA KRV

Kraljevska obitelj koja se u 21. stoljeću vozi u zlatnoj kočiji ne plaća porez, a narod je obožava

08.11.2017 u 06:33

Bionic
Reading

Smatraju ih jednom od najbogatijih kraljevskih obitelji svijeta, čija putovanja, uređenje mnogobrojnih kuća, kao i održavanje jahte, plaćaju iz svojeg džepa Nizozemci. Neobični po mnogočemu, omiljeni su u narodu koji, unatoč svemu, odobrava sve njihove postupke

Za razliku od ostalih kraljevskih obitelji, predstavnici Nizozemske nemaju krunidbu kao takvu. Budući da ondje ne postoji državna crkva, krunu na glavu budućeg vladara nema tko staviti. Tako je i bilo za posljednje krunidbe, 2013. godine, kada je nakon 33 godine službe nizozemskom narodu kraljica Beatrix predala titulu svom najstarijem sinu Willem-Alexanderu. On je tako postao prvi muškarac na nizozemskom tronu od 1890. godine te, s 46 godina, najmlađi europski kralj.

  • +27
Nizozemska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon njezine abdikacije, koja je po svemu sudeći normalna pojava u Nizozemskoj, jer je prije nje to napravila i njezina majka, kraljica Juliana, koja je vladala 31 godinu, ali i njezina baka, kraljica Wilhelmina, u obližnjoj, 600 godina staroj crkvi novi kralj položio je zakletvu držeći nizozemski ustav te pred članovima parlamenta, a kruna i druga kraljevska obilježja nalazili su se na stolu pored njega.

Sama kruna izrađena je 1840. godine od pozlaćenog srebra i na sebi ima lažne bisere i dragulje izrađene od ribljih vlakana, stakla i obojenih folija.

Dolazak kralja Willem-Alexandera na čelo nizozemske kraljevske obitelji izvukao je odmah s dna ladice i dobro čuvane tajne. Tako se doznalo kako je u studentskim danima imao reputaciju zavodnika, kao i ljubitelja dobrih partyja i enormnih količina piva, te je bio opčinjen djevojkama iz Latinske Amerike. Stoga nitko nije bio posebno iznenađen kada se oženio Argentinkom.

Upravo je brak s Argentinkom Maximom bio pod povećalom javnosti, baš kao i brak njegovih roditelja 10. ožujka 1966. godine. Naime kraljica Beatrix iznenadila je sve kada se odlučila zaručiti za njemačkog diplomata i aristokrata Clausa von Amsberga. Na dan njihova vjenčanja izbili su masovni prosvjedi u Nizozemskoj jer se njezin potez nije svidio građanima.

  • +31
Kraljica Maxima - svi stajlinzi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Naime problem je bio u tome što je princ Claus bio pripadnik organizacije Hitlerove mladeži, kao i vojnik Wehrmachta, stoga se njegovo ime povezivalo s nacizmom. Na samu povorku bačena je dimna bomba, a sve je kulminiralo sukobima s policijom. Najbolje od svega je to da je princ Claus ubrzo postao najomiljeniji član kraljevske obitelji, a njegovu smrt 2002. godine Nizozemci nisu nikako mogli prežaliti.

Sličnu situaciju imao je i kralj Willem-Alexander nakon što se doznalo da je otac kraljice Maxime, Jorge Zorreguietae, služio argentinskoj vojnoj diktaturi više od 30 godina. Svjesna da će udajom i sama dobiti kraljevsku titulu, Maxima se udaljila od svojih roditelja, koji nisu bili prisutni ni na njihovu vjenčanju ni na ustoličenju novog kralja i kraljice.

Danas je Maxima omiljena kraljica, a narod ju poštuje i voli i više od kralja. Prije negoli je postala kraljica živjela je u New Yorku i radila u jednoj od tamošnjih investicijskih banaka. Udajom se odrekla tog svijeta, a posvetila se novim dužnostima, osobito vezanim uz javno dobro, kao i majčinskoj ulozi. Maxima i Willem-Alexander imaju tri kćeri - Arianu, Amaliju i Alexiju - a upravo je najstarija, punog imena Catharina-Amalia, buduća prijestolonasljednica.

  • +12
Kraljica Maxima u posjetu muzeju Nagele u Nizozemskoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mnogi kažu kako su njih dvoje 'nepobjediv par', no ipak im zamjeraju zbog ogromnog bogatstva koje su stekli, kao i povlasticu da ne plaćaju poreze. Zanimljivo je da svi članovi kraljevske obitelji primaju poprilično izdašne plaće, a novac za sve troškove, putovanja, uređenje kuća ili održavanje jahti, dolazi iz džepova poreznih obveznika u Nizozemskoj.

A kada imaju novca, nije čudo da se voze i zlatnom kočijom, koja se izvozi iz posebnog spremišta na Dan princeza, odnosno Princes' Day. Svake godine, trećeg utorka u rujnu, kada sa službenim radom započinje parlament, kraljica sjeda u kočiju i prolazi kroz mnoštvo mašući im.

Kočija je izrađena davne 1898. godine, na kraju 19. stoljeća, kada su mnogi ljudi u Nizozemskoj bili nezadovoljni jazom između vrlo siromašnih i vrlo bogatih u Amsterdamu. Na nagovor jednog propovjednika svaki je građanin donirao 25 centi, a skupljenim novcem željeli su kupiti poklon za krunidbu kraljice Wilhelmine. Ekstravagantni poklon bio je na kraju upravo zlatna kočija, a iako se isprva mislilo da će stajati samo u muzeju, kraljica ju je odlučila iskoristiti za vjenčanje s princem Hendrikom 1901. godine. Ta tradicija nastavljena je te traje i danas.