šef podravke se tuži:

'Nitko ne želi seliti u Rovinj na ugovor od godinu dana i plaću od 4000 kuna'

29.01.2018 u 20:06

Bionic
Reading

Koprivnička Podravka ovog je tjedna objavila javni poziv u kojem poziva sve nezaposlene u Hrvatskoj da se jave za rad u tvornici za preradu ribe u Rovinju. Internim natječajem našlo se samo 15 ljudi, pa se tvrtka odlučila na marketinšku kampanju, rekao je Marin Pucar, šef Podravke

O tom problemu sa sindikalcem Mladenom Novoselom, Pucar je govorio u HRT-ovoj Temi dana. 

'Kada smo ušli u ovu investiciju nismo bili svjesni što nas čeka. Htjeli smo konsolidirati kompletnu proizvodnju ribe, a sad nemamo adekvatne radne snage', progovorio je Pucar: 

'Najprije smo krenuli s internim natječajem i našli oko 15 ljudi. Podravka ima i oko 400 sezonaca i tu je odaziv bio loš pa smo krenuli u javni poziv svim nezaposlenima u Hrvatskoj'. Inače, Podravka nudi ugovor na godinu dana, plaću od 4000 kuna te stan i hranu. 

'Nudi se ugovor na godinu dana, ali proizvodnja raste i ti ugovori bi bili produženi. U perspektivi su ugovori na neodređeno' dodao je. 

Novosel je rekao da se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorile granice na što su se poslodavci trebali pripremiti. 'Dobar radnik je cijenjen. U ovom slučaju govorimo o Rovinju, to je blizu Italije i Slovenije. Građani koji žive tamo će otići 20 do 50 kilometara dalje i uzeti dvostruko veću plaću', rekao je Novosel. 

Pucar je dodao kako Podravka daje 15 do 20 posto veće plaće u odnosu na prosjek prehrambene industrije te kako bi trebalo razmisliti o uvođenju radničkih stambenih zona kako bi se sustavno rješio problem stambenog zbrinjavana ljudi koji rade na obali. 

  • +8
Marin Pucar Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl