boli glava

Nijemci u problemima: U proračunu imaju rupu od 60 milijardi eura! Sve je stalo

22.11.2023 u 11:50

Bionic
Reading

Njemačko ministarstvo financija naredilo je zamrzavanje potrošnje svim saveznim ministarstvima. Time je produbljena proračunska kriza koja je potresla vladajuću koaliciju nakon 'eksplozivne' presude Saveznog ustavnog suda iz Karlsruhea, kojom je zabranjena prenamjena 60 milijardi eura preostalih iz Fonda za borbu protiv koronavirusa u Fond za zaštitu klime

U pismu svim ministarstvima, državni tajnik Werner Gatzer rekao je da ministarstvo financija zamrzava potrošnju 'kako bi se izbjegla daljnja opterećenja budućih financijskih godina'. Taj korak ne utječe na financijske obveze koje su već preuzete, rekao je u ponedjeljak za javnu televiziju Kevin Kühnert, glavni tajnik Socijaldemokratske stranke (SPD).

Dok se vlada bori da shvati sve posljedice prošlotjedne sudske presude, zastupnici iz proračunskog odbora Bundestaga održali su javno saslušanje s pravnim stručnjacima u utorak ujutro kako bi procijenili njen učinak, piše Politico.

Iako se financijski jaz od 60 milijardi eura nakon prošlotjedne sudske presude teoretski proteže na nekoliko godina, u praksi će učinak biti neposredniji, rekao je Thiess Büttner, profesor sa Sveučilišta Erlangen-Nürnberg, u pisanoj izjavi parlamentu. 'Postoji potreba za konsolidacijom u planiranju proračuna za iduću godinu od 52 milijarde eura', poručio je Büttner.

Vladina nesposobnost da pronađe novac koji joj je potreban za financiranje sveobuhvatne agende za ubrzavanje zelene tranzicije i zaštitu njemačke industrije od visokih troškova energije dovodi do sve češćih poziva, osobito na političkoj ljevici, da se ublaži kočnica prekomjernog zaduživanja ili potpuno ukine, kao što je bilo tijekom pandemije koronavirusa i nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Kočnica prekomjernog zaduživanja unesena je 2009. u njemački Temeljni zakon (ustav) kako bi se spriječilo vođenje politike na račun budućih generacija. Savezna vlada zato smije samo u ograničenom obujmu uzimati kredite.

Osobito Zeleni smatraju da su njene odredbe prestroge i da se time sprječava investicije države.

Njemački kancelar Olaf Scholz Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke

I u SPD-u mnogi tako razmišljaju. Ali za promjenu kočnice prekomjernog zaduživanja u Temeljnom zakonu potrebna bi bila dvotrećinska većina zastupnika u njemačkom Bundestagu. Stranke Unije (CDU/CSU) su protiv toga, liberali pogotovo.

'Po mom mišljenju, nećemo moći izbjeći primjenu pravila o izuzeću za 2024. — možda čak i dulje', rekao je SPD-ovac Rolf Mützenich njemačkoj novinskoj kući Stern.

Ipak, članovi Slobodne demokratske stranke (FDP), dio tripartitne vladajuće koalicije u zemlji, do sada su se opirali pozivima da se obustavi kočnica duga. FDP-ov ministar financija Christian Lindner ustvrdio je prošli tjedan da odluka ustavnog suda ne opravdava njenu suspenziju. 'Morat ćemo napraviti učinkovitiju politiku s manje novca nego u prošlom desetljeću', izjavio je Lindner.

Ipak, drugi unutar vlade ustraju na sveobuhvatnoj reformi kočnice duga. 'Način na koji je konstruirana nije dovoljno inteligentan', rekao je u ponedjeljak za javni servis ARD ministar zelenog gospodarstva Robert Habeck. Dužnička kočnica, dodao je, 'napravljena je u drugom vremenu, kada smo imali jeftin plin iz Rusije, kada je Kina kupovala našu robu i kada su Amerikanci bili pouzdani, odani prijatelji koji su preuzimali vojni teret s naših ramena jer u Europi nije bilo rata'.

Inače, prema Temeljnom zakonu, stavljanje izvan snage kočnice prekomjernog zaduživanja moguće je u slučaju prirodnih katastrofa i izvanrednih kriznih situacija koje država ne može kontrolirati.