NOVČANI POTICAJ

Njemačka će bonusom do 10.000 eura nagrađivati umirovljenike koji rade

16.11.2023 u 14:35

Bionic
Reading

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck želi umirovljenicima isplatiti bonus od 10.000 eura, javljaju njemački mediji.

Nakon oko 45 godina staža pojedini zaposlenici jedva čekaju odlazak u mirovinu. Međutim, ako nemaju dovoljno novca ili želite nastaviti dobro zarađivati, mogu nastaviti raditi.

Stoga, ministar gospodarstva želi revolucionirati mirovine. Potencijalne umirovljenike u Njemačkoj treba poticati da rade duže i tako popune praznine koje se mogu pojaviti na tržištu rada, piše Fenix magazin.

Konkretno, radi se o doprinosima poslodavca za mirovinsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Ako se mirovinska revolucija kojoj Habeck teži stvarno dogodi, one bi se trebale isplatiti izravno kao bonus. Za starije osobe to znači dodatnih 10,6 posto na bruto plaću.

Isplata dodatnih 5.000 eura

Habeck sada planira da se doprinosi za socijalno osiguranje poslodavca isplaćuju izravno starijim osobama. Kako pišu njemački mediji, udio mirovinskog osiguranja iznosi punih 9,3 posto bruto plaće. Povrh toga dolazi osiguranje od nezaposlenosti od 1,3 posto.

Za ljude koji žele steći financijsku prednost kako budu stariji, mirovinska bi revolucija definitivno bila unosan posao.

Prosječni primatelji primali bi oko 5.000 dodatnih godišnje. Moguće je po godini primiti najviše 9.285 eura.

Međutim, mirovinska revolucija ne bi svima dala prednost. Prijedlog ministra gospodarstva Habecka odnosi se samo na one koji su dostigli standardnu ​​dob za odlazak u mirovinu. Iz ove mjere su isključeni oni koji su u mirovinu otišli prije vremena ili oni koji su zbog raznih propisa prestali raditi ranije od planiranog.

Tportal je i na WhatsApp

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'