procjena srednišnje banke

Njemačko gospodarstvo slabo i na kraju godine, oporavak će biti mukotrpan

20.11.2023 u 14:55

Bionic
Reading

Njemačko gospodarstvo vjerojatno će oslabiti i u četvrtom tromjesečju, a njegov oporavak u idućoj godini bit će mukotrpan i oslonjen na potrošnju kućanstava, procjenjuje središnja banka

Visoki troškovi energije, slaba inozemna potražnja i podignute kamatne stope naškodili su njemačkoj industriji pa se gospodarstvo u ovoj godini po tempu rasta svrstalo među najslabije u Europi.

"Gospodarska aktivnost vjerojatno će se blago smanjiti i u četvrtom tromjesečju 2023.", procjenjuje središnja banka u najnovijem mjesečnom izvješću, dodajući da će oporavak od tvrdokorne slabosti koja je nastupila početkom ruske invazije na Ukrajinu biti "mukotrpan".

Njemački BDP porastao je na tromjesečnoj razini samo u razdoblju od travnja do lipnja, i to za 0,1 posto. U prvom tromjesečju aktivnost je stagnirala, a u trećem se smanjila za 0,1 posto. U četvrtom tromjesečju pokazatelji su uglavnom slabiji no što se očekivalo.

Bundesbank je tek oprezno optimističan u prognozama za iduću godinu, ističući visoku zaposlenost, snažan rast plaća i stabilizaciju pokazatelja raspoloženja.

„Pojavljuju se naznake blagog poboljšanja u novoj godini. Temeljni trend novih narudžbi navodi na zaključak da je pad inozemne potražnje možda dosegnuo dno”, procjenjuju u Bundesbanku.

To su ipak samo naznake, naglašavaju, dodajući da nema konkretnih dokaza o kontinuiranom poboljšanju globalne industrijske aktivnosti i da istraživanja signaliziraju pad novih narudžbi i općenito slabu potražnju.

Knjige narudžbi njemačkih tvrtki polagano se prazne i to bi moglo dodatno zakočiti proizvodnju, upozoravaju.

Poticaj će biti potrošnja kućanstava, koja bi u početku mogla biti oprezna, ali će veća neto primanja na kraju potaknuti i rast stvarne potrošnje, smatraju u Bundesbanku.