objasnio krizni menadžer

Nagodba je izglasana, tek sada su pred Agrokorom i radnicima najteži izazovi

19.06.2018 u 15:51

Bionic
Reading

Privremeno vjerovničko vijeće u Agrokoru u utorak je jednoglasno podržalo tekst zaključne vjerovničke nagodbe koja će odrediti budućnost najveće hrvatske tvrtke. Nakon vijeća na potezu je Trgovački sud u Zagrebu koji mora sazvati ročište na kojem će glasovati svi Agrokorovi vjerovnici koji imaju priznate tražbine ili pravo glasa, ali to je tek početak problema što bi mogli zadesiti korporaciju koja u Hrvatskoj i regiji zapošljava oko 60.000 ljudi

Tekst nagodbe od oko 3000 stranica prvo ide pred Trgovački sud u Zagrebu i on može imati ozbiljne zamjerke. Nagodbom se naime neki dionici u procesu oštećuju više nego što bi se oštetili stečajem, poput dioničara i kreditora koji su se osigurali zalogom na dionicama.

Drugi je kamen spoticanja to što nagodbu predlaže Privremeno vjerovničko vijeće, što je rubno legalno, nabraja Danko Sučević, krizni menadžer i vlasnik računovodstvene kuće Infokorp.

'Čemu onda Stalno vjerovničko vijeće ako je nagodbu donijelo Privremeno vijeće? Treće ključno pitanje je pitanje legitimiteta nekih od predstavnika vijeća, poput imatelja obveznica, koji su osporena skupina. Oni vjerojatno neće glasati o nagodbi jer je dijelu njih već isplaćen dug. Tu su i predstavnici malih dobavljača koji su također isplaćeni', elaborira Sučević.

Po njemu, ako sud dopusti da se glasa o nagodbi, ona će se donijeti s priličnom većinom.

'Protivnici nagodbe ne mogu osigurati više od 33 posto svih glasova kojima bi je srušili. Ako za nagodbu budu državne tvrtke, financijske institucije i nekoliko velikih dobavljača, to će biti dovoljno za prolaz. Njoj će se sigurno priključiti i puno onih dobavljača koji nemaju prevelika potraživanja, ali sveukupno bi mogli nakupiti i do pet posto glasova', objašnjava.

No kad se nagodba donese, kreće njeno provođenje i pravi operativni problemi. Najprije, potrebno je refinancirati roll-up kredit u iznosu većem od milijardu eura.

'To je trenutak najteže krize, osiguranje svježe likvidnosti, i ja kao jedinog očitog investitora vidim Sberbank i VTB. Kad oni refinanciraju roll-up kredit, imat će još veći utjecaj od 47 posto vlasništva. Tu je i moment da se društvom upravlja iz holdinga u Nizozemskoj, što može značiti da će nakon refinanciranja njihov utjecaj u Agrokoru silovito porasti. Nakon toga oni će se početi što prije rješavati pojedinih kompanija i neće prodavati cijeli Agrokor jer je vrlo teško prodati vertikalno integriranu kompaniju. Svaka kompanija uvijek gleda da se bavi onime što joj najbolje ide', opisuje Sučević.

  • +4
Fabris Peruško i Sergei Volk iz Sberbanka Izvor: Pixsell / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Dodaje kako će čisto zbog poznanstava, prijateljstava i veza prvi kupci biti iz Rusije.

'Nema tu neke protekcije, bit će im lakše prodati Rusima, ljudima koje poznaju. Ako se tvrtke poput Leda i Jamnice prodaju dobrom vlasniku, one mogu i dalje donositi priče o uspjehu', kaže.

Zaključno, Sučević misli da Rusi u prvih godinu dana od izglasavanja nagodbe i preuzimanja kontrole neće povlačiti nikakve radikalne korake, barem što se restrukturiranja tiče:

'Čekat će da se situacija malo smiri. Agrokor se već godinu dana ne restrukturira, zato što se i menadžment smatra privremenim. Najveća šteta za hrvatsku industriju to je što je talac razmišljanja o Agrokoru. Na njega se troši puno resursa, umjesto da se tvrtke bave svojim poslom. Kad Sberbank preuzme, u prvih godinu dana, dok vlasnička struktura i strateška orijentacija ne postanu jasne, neće se dogoditi ništa.'