bankar iz rusije

Hoće li Maksim Poletajev biti novi šef Agrokora ili ga čeka puno teži posao?

15.06.2018 u 11:28

Bionic
Reading

Prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletajev odlazi s te pozicije na funkciju savjetnika predsjednika Uprave, na kojoj će prije svega nadzirati rješavanje situacije u Agrokoru, priopćio je Sberbank u četvrtak, nakon što je ranije pogrešno objavljeno da napušta tu banku

'Nadzorni odbor Sberbanka donio je odluku o promjenama u Upravi banke. Prvi zamjenik predsjednika Uprave Maksim Poletajev prestaje obavljati svoju trenutnu funkciju temeljem osobnog zahtjeva i želje za promjenom u svojim dužnostima i zaduženjima. Poletajev će ostati u banci te će obnašati funkciju savjetnika predsjednika Uprave Sberbanka. Na novoj će funkciji gospodin Poletajev prije svega nadzirati rješavanje situacije u Agrokoru', dodaje se u priopćenju.

Ubrzo nakon objave ove vijesti krenule su spekulacije o tome je li ovo unaprijed smišljen taktički potez kojim će Poletajev zauzeti neko od ključnih mjesta u 'novom' Agrokoru, među ostalim ono predsjednika Uprave.

No umjesto da bude šef Uprave, Poletajevu bi možda bolje stajala neoperativna uloga predsjednika Nadzornog odbora, pomoću koje bi pomnije mogao izvršiti svoj zadatak - spašavanje Sberbankova novca koji je posuđen Agrokoru u eri Ivice Todorića.

Ekonomist Damir Novotny pojašnjava kako je kroz prizmu kriznog menadžmenta ovaj potez bio predvidiv i očekivan:

'On je progurao kreditiranje Agrokora i Uprava ga smatra osobno odgovornim. Savjetničkom funkcijom mu poručuju - ti si im dao novac, sad ga izvuci', pojednostavio je Novotny.

'Postavili su ga da upravlja procesom u Agrokoru, a on neće biti operativno prisutan u banci, već će voditi taj specijalni zadatak. Sam se izložio Agrokoru, to je nešto neobično, što se ne bi dogodilo u zapadnim bankama, jer je on sam, osobno, odlučio da se kreditira Agrokor kad je već bilo izvjesno da neće moći vratiti novac', rekao je tportalu Novotny.

  • +4
Maksim Poletajev, potpredsjednik Sberbanka, nakon sastanka u Vladi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Poletajev (47) je u Sberbanku od 1995. godine, a za potpredsjednika Uprave imenovan je sredinom 2013. godine. Bio je zadužen za niz područja, uz fokus na investicije i korporativno bankarstvo. Prije toga rukovodio je moskovskim uredom Sberbanka, a još ranije bajkalskim. Osim toga, bio je ključni čovjek za kreditiranje Agrokora, kojem je Sberbank ukupno posudio 1,1 milijardu eura, postavši tako najveći vjerovnik posrnulog koncerna.

Prošli tjedan boravio je u Hrvatskoj, a nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem kazao je da je postizanje kompromisa oko nagodbe u Agrokoru vrlo blizu.

Maksim Poletajev, potpredsjednik Sberbanka, stigao na sastanak u Vladu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek