prošla nagodba u agrokoru

Ivica Todorić i službeno ostao bez vlasništva nad koncernom

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 19.06.2018 15:59
  • Objavljeno 19.06.2018 u 13:51
Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: pixsell, tportal.hr

Vjerovnici Agrokora izglasali su nagodbu kojom se završava izvanredna državna uprava, a koncern preuzimaju ruske, američke i domaće banke, vlasnici obveznica i dobavljači. Ivica Todorić sada i službeno više nije vlasnik Agrokora, no još se čeka Trgovački sud koji mora odobriti glasovanje svih vjerovnika o nagodbi

Kako doznaje tportal, privremeno vjerovničko vijeće u utorak je jednoglasno prihvatilo nagodbu vjerovnika posrnulog koncerna Ivice Todorića. Nagodbu još mora blagosloviti Trgovački sud u Zagrebu, čime će se okončati proces izvanredne uprave u Agrokoru.

‘Nagodbu smo radili zadnjih mjeseci, finalizirali detalje zadnjih tjedana, uskladili to s većinom vjerovnika koji su bitni za glasovanje i usuglasili s pravnim timovima, tako da ne očekujem neke bitne probleme oko toga’, izjavio je izvanredni povjerenik Fabris Peruško nakon sastanka s dobavljačima i vjerovnicima u Banskom dvorima na pitanje novinara očekuje li probleme sa sudom.

'Ovaj proces je bio izrazito uspješan za Hrvatsku', komentirao je premijer Andrej Plenković poslije završetka glasovanja o nagodbi.

Predstavnica velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković je kazala kako ovo nije kraj, no kako je onaj najteži i najobimniji posao završen.

Iako je nagodba izglasana jednoglasno, nisu je svi podržali. Tako u Adris grupi kažu da uz sva njihova nastojanja i želju da se postigne nagodba, Adris ne može podržati nagodbu vjerovnika koja nije ni pravedna ni poštena.

'Upitna je zakonitost cijelog postupka, a vrijeme će pokazati koliko je ovakva nagodba u hrvatskome nacionalnom interesu', stoji u izjavi Adrisa.

Infografika - nagodba u Agrokoru

Infografika - nagodba u Agrokoru

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Neven Bučević

Na svojem Twitteru oglasio se i Ivica Todorić, kojem se pak zamjerila prokuristica Kraša: 'Marica Vidaković danas je ponovo javno potvrdila kako je jedan od ključnih suradnika grupe Borg. To nam je već dulje vrijeme svima jasno, a vjerujte mi da ćemo detalje upravo tog odnosa vrlo detaljno proučiti u procesima koji slijede.'

Procijenjena vrijednost Agrokor grupe iznosi 21,2 milijarde kuna ili 2,8 milijardi eura, a ukupni dugovi nastali prije 10. travnja 2017. iznose 43 milijarde kuna ili 5,8 milijardi eura. Prema informacijama Jutarnjeg lista, ruski Sberbank i VTB banka imat će gotovo 47 posto vlasništva u novom Agrokoru, pri čemu Sberbank malo više od 39 posto, imatelji obveznica držat će oko 25 posto, domaće banke do 12 posto, a dobavljači do četiri posto.

Nekoliko dodatnih postotaka imat će tvrtke koje su bile financijski kreditori Agrokora, a imale su dobre i priznate kolaterale, kao što su Franck, Saponia, Sokol Marić i Adris, i to do četiri posto.

  • +3

Peruško se ujutro sastao s premijerom Plenkovićem

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Nakon što se izglasani tekst nagodbe uputi Trgovačkom sudu on mora u roku od pet do 15 dana, dakle najkasnije do 5. srpnja, sazvati ročište na kojem se održava konačno glasanje, na kojem dvije trećine vjerovnika s priznatim tražbinama i oni koji imaju pravo glasa moraju prihvatiti nagodbu.

Kada je vjerovnici izglasaju, Trgovački sud je mora potvrditi do 10. srpnja, kada je rok isteka trajanja lex Agrokora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!