objavljeno mjesečno izvješće

Agrokor s dobiti od 274 milijuna kuna, prodaja u Konzumu porasla 20 posto

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 12.06.2018 17:55
  • Objavljeno 12.06.2018 u 17:24
Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

U utorak je objavljeno 14. mjesečno izvješće izvanredne uprave Agrokora koje se odnosi na razdoblje od 11. svibnja do 10. lipnja 2018. godine

Najvažnija vijest izvještajnog razdoblja je da su, nakon razdoblja u kojem su članovi Privremenog vjerovničkog vijeća i veliki vjerovnici razgovarali o svim pitanjima koja su još uvijek bila otvorena, u četvrtak 31. svibnja konačno završeni pregovori vjerovnika o nagodbi. Dogovor o nagodbi su podržali i svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća, stoga dogovor ima podršku koja prelazi zakonski potrebnu dvotrećinsku većinu za njeno izglasavanje.

Nakon tog dogovora slijedi pretvaranje postignutih dogovora u pravno obvezujuća i provediva rješenja. 'Izvanredna uprava i savjetnici intenzivno rade na konačnom tekstu prijedloga nagodbe koji će se dati na suglasnost Privremenom vjerovničkom vijeću', priopćeno je iz Agrokora.

Istodobno, vjerovnici Agrokora te izvanredna uprava u izravnim razgovorima i dalje aktivno traže prostor za dogovore koji će biti ugrađeni u nagodbu, a kojima se želi osigurati postizanje nagodbe uz najširu moguću podršku. Prilikom svih novih dogovora, koje će biti potrebno postići kako bi nagodbu podržalo što više vjerovnika, izvanredna uprava se obvezala poštivati načelo prema kojem nijedan novi dogovor nema utjecaj na prethodno postignute i ni na koji način ih ne dovodi u pitanje.

Kada je riječ o poslovanju sustava Agrokor u prvih četiri mjeseca 2018., najznačajniji pokazatelj razdoblja je rast operativne dobiti koji je 24,1 milijun kuna veći od planiranog. Tako je EBITDA Agrokora u prva četiri mjeseca iznosila 274,6 milijuna kuna, što je za 9,6 posto više od plana.

U okviru tih rezultata najbolje pokazatelje imaju poslovna grupa Maloprodaja i poslovna grupa Prehrana.

  • +4
  • +1

SuperKonzum Radnička

Izvor: Promo fotografije / Autor: Konzum

Naime, Konzum kao najveća i najvažnija kompanija iz segmenta Maloprodaje u četiri mjeseca bilježi i rast prometa i rast EBITDA marže u odnosu na plan, a prema preliminarnim pokazateljima, osobito dobre pokazatelje poslovanja Konzum je imao u svibnju. U odnosu na usporedivu maloprodajnu mrežu u 2017., u svibnju je u trgovinama Konzuma bilo 6,5 posto više kupaca, a veći broj kupaca, uz porast prosječne košarice za 11 posto, rezultirao je gotovo 20 posto većim prometom od onoga u svibnju 2017. Istodobno, to je gotovo osam posto veći promet od planiranog, dok je ostvarena marža bila gotovo sedam posto veća od plana.

Poslovna grupa Prehrana u prva je četiri mjeseca imala 2,1 milijardu kuna prihoda te 234,1 milijun kuna operativne dobiti, a značajno veće prihode od prodaje i operativnu dobit ima segment Smrznute hrane i sladoleda, i to uslijed povećanja operativne efikasnosti i rasta prodaje svih kategorija sladoleda.

Poslovanje poslovne grupe Poljoprivreda i dalje je pod jakim utjecajem rekordno niskih razina cijena svinjskog mesa, što se kompenzira drugim aktivnostima prodaje ostalih roba. Prihod grupe Poljoprivreda je u prva četiri mjeseca iznosio 642 milijuna kuna u odnosu na planiranih 667, dok je dobit razdoblja iznosila 53,8 milijuna kuna.

  • +3

Fabris Peruško dao je izjavu za medije vezanu uz tijek postizanja nagodbe

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!