zaboravljeni asovi

Na skupu o euru uskrsnula dva čovjeka koja su snažno pogurala Agrokor

30.10.2017 u 12:39

Bionic
Reading

Na velikoj konferenciji Vlade i Hrvatske narodne banke u zagrebačkom hotelu Westin, u kojem se predstavlja Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj, pojavila su se i dva zanimljiva lica povezana s posrnulim poslovnim carstvom Ivice Todorića

Tako je među uzvanicima bio i bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, čiji je karijerni put usko povezan s koncernom Agrokor. Veze Rohatinskog s Todorićem navodno datiraju još iz studentskih dana, a Rohatinski se kao cijenjeni ekonomist zaposlio u Agrokoru u travnju 2000., kada preuzima mjesto direktora za makroekonomske analize koncerna. Samo tri mjeseca nakon toga imenovan je guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB), s tim da je još dvije godine sjedio u Nadzornom odboru Agrokora.

Rohatinski je vodio središnju banku punih 12 godina. Mnogi će reći kako je on za vrijeme svjetske gospodarske krize spasio Hrvatsku od financijskog sloma. Mjesečnik The Banker 2009. proglasio ga je najboljim svjetskim i europskim guvernerom. U Hrvatskoj je tih godina bio jedan od rijetkih ljudi na visokim pozicijama kojima je javnost bespogovorno vjerovala.

Ali 2011., kad je izbila afera nakon što se otkrilo da je njegova supruga Marija Rohatinski prodala svoju gubitašku špeditersku tvrtku Romah Agrokoru, a u čijem je vlasništvu kuća u kojoj živi guvernerova obitelj, slika bezgrešnog guvernera dobrano je potamnila. Naime Romah je bio u gubicima, a jedina imovina tvrtke bila je obiteljska kuća vrijedna oko dva milijuna kuna, koju je Marija Rohatinski otkupila nakon prodaje tvrtke. Rohatinski u imovinskoj kartici nije naveo tu kuću pa je ispalo da je Todorić supružnicima Rohatinski kupio kuću.

<<Ovdje pogledajte 50 fotografija koje govore sve o krizi u Agrokoru>>

Podsjetimo, kada mu je 2012. godine završio angažman u HNB-u, Rohatinski je imao dvije opcije: otići ili u Agrokor za Todorićeva savjetnika ili u investicijsku banku Goldman Sachs, u kojoj je trebao biti savjetnik za poslove u regiji. Odlučio se za povratak u Agrokor, na poziciju savjetnika Ivice Todorića, i na njoj je proveo gotovo pet godina. Početkom lipnja ove godine potpisao je sporazumni raskid ugovora i otišao u mirovinu. Njegova karijera završila je s krajem Todorićeve ere.

  • +19
Konferencija Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Otišao sam u, vjerujem, zasluženu mirovinu', rekao je u kolovozu tportalu Rohatinski. 'Moj je jedini posao bio da gledam što se događa izvan kompanije i za njih sam pripremao makroekonomske analize. S poslovanjem nikada nisam ništa imao, niti su to oni od mene tražili.'

Osim Rohatinskog, na konferenciji Vlade i Hrvatske narodne banke zapazili smo još jednog utjecajnog čovjeka koji je odigrao ključnu ulogu u ekspanziji Agrokora. Naime prije 18 godina, kad je na vlasti također bio HDZ, Ivica Todorić je u vrijeme u kojem se teško dolazilo do kredita dobio snažan poticaj države koja je jamčila za obveznice Agrokora u vrijednosti od čak 31 milijun eura. Jamstvo je potpisao tadašnji HDZ-ov ministar Borislav Škegro.

Tim kreditom Todorić je financirao gradnju Konzumovog distribucijskog centra na Žitnjaku, otvorenog u listopadu 2000. godine. Tada je to bio najveći takav objekt u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Agrokor je izdao 31 milijun eura vrijedne korporativne obveznice 1999. na međunarodnom tržištu uz asistenciju jedne luksemburške banke. Pitanje je bi li to uspio bez državne pomoći, odnosno jamstva?

Mnogi će reći da je to bio jedan od glavnih impulsa za daljnje širenje Todorićeva poslovnog carstva.

Kada smo u ožujku nazvali Borislava Škegru kako bi nam objasnio zašto je 1999. jamčio za kredit jedne privatne tvrtke, njegova priča nas je više nego iznenadila.

'To nije bilo baš u nekoj redovnoj proceduri. Radilo se o propustu jednog mog pomoćnika. Čovjek je danas pokojni… Ne znam je li baš trebalo dati to jamstvo. Bili smo neodlučni pa su iskoristili trenutak dok sam ja bio na službenom putu u inozemstvu', rekao je za tportal Škegro.

Dodaje kako se on automatizmom potpisao na dokument iako procedura nije bila poštovana.

'Nemate od čega raditi priču o tome. Država se nadavala jamstava privatnim tvrtkama svih ovih godina, samo što to nitko ne vidi', izjavio je Škegro.