BIVŠI GUVERNER U MIROVINI

Rohatinski nakon Todorićevog kraha: S poslovanjem Agrokora nisam imao ništa

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 03.08.2017 14:38
  • Objavljeno 03.08.2017 u 14:31
Željko Rohatinski

Željko Rohatinski

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Željko Rohatinski više ne radi u Agrokoru. Najdugovječniji guverner u povijesti Hrvatske narodne banke nakon isteka mandata prihvatio se posla savjetnika Ivice Todorića i ta toj je poziciji proveo gotovo pet godina. Početkom lipnja ove godine potpisao je sporazumni raskid ugovora i otišao u mirovinu. Njegova karijera završila je s krajem Todorićeve ere, s kojim je dugi niz godina bio duboko povezan

'Otišao sam u, ja vjerujem, zasluženu mirovinu', rekao je tportalu Rohatinski.

Podsjetimo, kada mu je 2012. godine završio angažman u HNB-u, Rohatinski je imao dvije opcije: otići ili u Agrokor za Todorićeva savjetnika ili u investicijsku banku Goldman Sachs gdje je trebao biti savjetnik za poslove u regiji. Odlučio se za povratak Todoriću. No, od tada situacija se dramatično promijenila, a koncern je zapeo u velike probleme i Agrokor više nije moćna tvrtka kao prije pet godina.

S obzirom na sve špekulacije o mogućim malverzacijama i namještanju poslovnih knjiga u Agrokoru te činjenicu da Državno odvjetništvo zadnjih nekoliko mjeseci češlja uzduž i poprijeko najveću domaću kompaniju i njezina vlasnika, upitali smo ga što je on tamo točno radio. Rohatinski se u odgovoru jako ogradio navodeći:

'Moj je jedini posao bio da gledam što se događa van kompanije. Ja sam za njih pripremao makroekonomske analize. S poslovanjem nikada nisam ništa imao, niti su to oni od mene tražili'.

Rohatinski s Ljerkom Puljić, bivšom potpredsjednicom Agrokora

Rohatinski s Ljerkom Puljić, bivšom potpredsjednicom Agrokora

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

Osim što je nekoliko mjeseci tijekom 2000. godine proveo kao zaposlenik Agrokora, prema podacima Poslovne Hrvatske Rohatinski je od 1998., do 2002., godine bio član nadzornog odbora Agrokora. Njegove veze s Todorićem navodno datiraju još iz studentskih dana, a na samom vrhuncu njegove popularnosti, 2011., godine mediji otkrivaju da je njegova supruga Marija Rohatinski svoju špeditersku tvrtku Romah prodala Todoriću.

Romah je bio u gubicima, a jedina imovina tvrtke bila je obiteljska kuća vrijedna oko dva milijuna kuna, koju je Marija Rohatinski otkupila nakon prodaje tvrtke. Rohatinski u imovinskoj kartici nije naveo tu kuću, pa ispalo je da je Todorić supružnicima Rohatinski kupio kuću.

Najbolji centralni bankar na svijetu

No, ta ga epizoda nije izbacila s tračnica. Unatoč poziciji koju je držao nikada mu nije utvrđen sukob interesa ili bilo kakva druga mrlja.  

Nastavio je redom kritizirati Vlade i provoditi monetarnu politiku koja nije dopuštala nikakve potrese na bankarskom tržištu.

Kada je kriza bila najteža, Rohatinski je svojim porukama smirivao javnost i pozivao na akciju. Tijekom 2008. godine dobio je tri važna priznanja – proglašen je komunikatorom godine u Hrvatskoj, Jutarnji list ga je proglasio osobom godine zato što je spasio financijski sustav od potopa, a mjesečnik The Banker, koji je u vlasništvu Financial Timesa proglasio ga je najboljim centralnim bankarom u Europi i svijetu.

S krajem ere Ivice Todorića završila je i karijera bivšeg guvernera HNB-a

S krajem ere Ivice Todorića završila je i karijera bivšeg guvernera HNB-a

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Kada je 2000., preuzeo ulogu guvernera središnje banke od Marka Škreba, Rohatinski je bio nepoznanica, a prvu je godinu mandata odradio u tišini. U HNB je došao iz Agrokora gdje je tek nekoliko mjeseci bio zadužen za ekonomske analize, a prije toga je dvije godine proveo kao glavni ekonomist Privredne banke Zagreb, kojoj se pridružio 1998., godine.

Kroz 12 godina mandata upoznao je javnost s važnošću HNB-a, što je posebno došlo do izražaja tijekom gospodarske krize koja je počela 2008., godine. Dok je Hrvatsku drmala recesija s nestrpljenjem se očekivalo što će guverner predložiti Vladi i kakve su mu prognoze.

Rohatinskom se zamjeralo da je na krizu s švicarskim francima reagirao mlako

Rohatinskom se zamjeralo da je na krizu s švicarskim francima reagirao mlako

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Sukobi s premijerima i švicarski franak 

Glavni posao guvernera HNB-a je da drži razine cijena (inflaciju) pod kontrolom. U tome je nesumnjivo uspio unatoč brojnim pritiscima politike i ekonomske struke, sukobljavao se s tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerima Ivicom Račanom, Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor.

Tijekom šestogodišnje recesije, Rohatinski uporno ponavljao kako država mora smanjiti potrošnju i provesti strukturne reforme. U atmosferi u kojoj su Vlade Jadranke Kosor i Zorana Milanovića vrludale i donosile razne 'spasonosne' programe, Rohatinski je bio glas razuma.

No popularnost mu je naglo splasnula kada je trebalo pomoći dužnicima u švicarskim francima. Rohatinski je novinarima kazao kako je on protiv socijalnih rješenja – drugim riječima bio je protiv konverzije svih kredita.

Prozvan zato što nije pomogao obuzdati kreditiranje švicarskom valutom, branio se kako je HNB godinama upozoravao na tu pojavu. Brani ga i sadašnji guverner Boris Vujčić, koji tvrdi da je na švicarac upozoravao još 2005. godine.  No ta upozorenja nisu bila niti dovoljno jasna, niti su došla do građana koji su se krenuli masovno zaduživati. Osim toga, HNB je vrlo jednostavno bankama mogao zabraniti kreditiranje u švicarcu, no to se nikada nije dogodilo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!