97-GODIŠNJI BIVŠI PREMIJER

Manolić dolazi na povjerenstvo za Agrokor: Imam neka saznanja

28.10.2017 u 10:39

Bionic
Reading

'U vrijeme dok sam bio premijer, nije bilo govora o Agrokoru, nije ga se niti spominjalo. Ali, imam neka saznanja na osnovi praćenja tog procesa kroz niz godina i zato bih vjerojatno mogao odgovoriti na neka pitanja', rekao je Josip Manolić koji će biti pozvan na sjednicu povjerenstva za Agrokor

U SDP-u razmišljaju o napuštanju istražnog povjerenstva za Agrokor, koje je inicirala upravo njihova stranka. Razlog je činjenica da su članovi povjerenstva iz HDZ-a i HNS-a odbili u četvrtak sve svjedoke koje su predložili oporbeni zastupnici, a u petak bi članovi povjerenstva trebali saslušati oca Ivice Todorića i Stjepana Mesića, a četiri dana kasnije, ako ne počne DORH-ova istraga, Josipa Manolića, Ivana Penića i Milana Kovača.

Ante Todorić (90) je, kako su izvještavali mediji, slabog zdravstvenog stanja i nije sigurno da će doći. Mesić, prvi hrvatski premijer, najavio je već da će se odazvati, ali je izjavio da ne zna ništa o nastanku Agrokora. Niti Manolić (97), koji je bio predsjednik Vlade nakon Mesića, nije u potpunosti zdrav, ali kazao je za Novi list da stiže na povjerenstvo.

'U vrijeme dok sam bio premijer, nije bilo govora o Agrokoru, nije ga se niti spominjalo. Ali, imam neka saznanja na osnovi praćenja tog procesa kroz niz godina i zato bih vjerojatno mogao odgovoriti na neka pitanja', rekao je.

Ante Todorić na ulazu u Kulmerove dvore nakon ulaska policije Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Jako je zanimljiva situacija s Penićem i Kovačom, dvojicom nekadašnjih šefova Hrvatskog fonda za privatizaciju. HDZ-ovci u povjerenstvu iznijeli su u četvrtak prijedlog da se pozove ljude koji su bili zaduženi za pretvorbu i privatizaciju, ali nisu znali njihova imena. Zbog toga su ih na samom sastanku tražili po internetu. Napravili su, međutim, nevjerojatnu pogrešku. Milijan Brkić, Marija Jelkovac, Josip Borić i Ante Babić pojma nisu imali da je privatizaciju isprva vodila Agencija za restrukturiranje i razvoj. Dakle, prije Penića i Kovača saslušani su trebali biti Zdravko Mršić, Jurica Pavelić i Zlatko Mateša, čelnici Agencije. Na to upozorava i Kovač, nekadašnji visoki dužnosnik HDZ-a.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Kompletna pretvorba napravljena je do 1993. godine i vodili su je Mršić, Pavelić i Mateša. Rekli su u povjerenstvu da će ići kronološki, a njih nisu zvali. To je cirkus. Do sredine 1995. kad sam ja imenovan za predsjednika Fonda, nisam znao niti gdje se on nalazi, a kamoli nešto o Agrokoru. Nemam nikakvih saznanja o Agrokoru, u mojem mandatu Todorić nije kupovao dionice firmi koje su danas u tom koncernu',  kazao je Kovač, koji će se ipak odazvati kao svjedok.

On je dužnost u Fondu preuzeo od Penića, koji također tvrdi da članovi povjerenstva neće od njega imati neke koristi. 'Naravno da ću doći, ali o Agrokoru ne znam apsolutno ništa', rekao je Penić.