šef tesle

Musk mijenja ploču: 'Civilizaciji prijeti urušavanje ako se zaustavi korištenje nafte i plina, solarna energija ne može riješiti probleme'

30.08.2022 u 19:56

Bionic
Reading

Premda se godinama zalaže za smanjenje korištenja fosilnih goriva i korištenje obnovljivih izvora energije, energetska kriza promijenila je mišljenje i Elona Muska, čelnog čovjeka Tesle koji unatoč dosad čvrstim stavovima postaje svjestan da solarna energija (ipak) ne može riješiti sve aktualne probleme

Naime, Musk je u ponedjeljak na konferenciji Offshore Northern Seas 2022 (ONS) u Norveškoj ustvrdio da 'civilizaciji prijeti urušavanje ako se zaustavi vađenje i korištenje nafte i prirodnog plina'. Istovremeno bi, dodao je, trebalo raditi i na korištenju obnovljivih izvora energije. 'Mislim da moramo kratkoročno koristiti naftu i plin, jer će se inače civilizacija raspasti', rekao je Musk novinarima na konferenciji.

Upitan bi li Norveška trebala nastaviti s bušenjem nafte i plina, iako se prethodnih godina usredotočila smanjenje proizvodnje fosilnih goriva, Musk je rekao da bi 'dodatna istraživanja i proizvodnja u ovom trenutku bili opravdani'.

Smatra da je jedan od najvećih izazova u svijetu prijelaz na održivu energiju i održivo gospodarstvo, te da bi moglo proći nekoliko desetljeća dok se taj prijelaz ne završi. Ustvrdio je i da bi proizvodnja energije vjetra u Sjevernom moru, u kombinaciji s pohranom energije u velikim baterijama, mogla postati ključni izvor energije u budućnosti, piše Reuters.

Trenutno je usredotočen na svemirsku letjelicu SpaceX Starship i njezino lansiranje orbitu, te na samovozeći sustav Tesle čiju tehnologiju namjerava predstaviti do kraja godine. Nada se, rekao je, da će autonomna vožnja biti široko dostupna barem u SAD-u, a potencijalno i u Europi, ovisno o regulatornom odobrenju.