DOMAĆE MLIJEKO PRESKUPO

Mljekari snižavaju otkupne cijene

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 20.02.2009 13:29
  • Objavljeno 20.02.2009 u 13:18
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mljekarske tvrtke okupljene u udruženju Croatiastočar, među kojima su i najveći predstavnici mljekarske industrije Dukat, Ledo i Megle najavili su na današnjoj konferenciji za novinare snižavanje otkupnih cijena mlijeka od deset posto. Mljakari su najavili i povoljnije cijene mlijeka i mliječnih proizvoda na policama trgovina

Mljekari kao glavni razlog snižavanja otkupnih cijena navode nagomilane zalihe i ogroman uvoz mlijeka do kojega je došlo zbog previsoka cijena domaćeg mlijeka.

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, rekao je da je prerađivačka industrija jednoglasna u stavu da je potrebno pristupiti modelu tržišnog formiranja cijene svježeg sirovog mlijeka uvažavajući pritom kretanja cijena svježeg sirovog mlijeka u zemljama okruženja i EU kako bi domaća mliječna industrija mogla biti konkurentna i nastaviti ulaganja u razvoj i povećanje proizvodnje.

Sukadno tom modelu bit će formirana otkupna cijena mlijeka za ožujak koja će u prosjeku iznositi od 0,310 do 0,315 eura/kg za mlijeko s 4,2 posto mliječna masti i 3,4 posto proteina, kao prosjek otkupnih cijena mlijeka u zemljama EU 25 i BiH.

Bobetić, direktor Croatiastočara, rekao je da zasad nisu upoznati sa stajalištem seljaka te najavio sastanak u resornom ministarstvu za idući tjedan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi