veliki značaj apn kredita

Koronavirus nije uzdmao domaće tržišta nekretnina, agenti kažu da su se dobro pripremili

04.03.2020 u 13:54

Bionic
Reading

Koronavirus proširio se izvan granica Kine te je neizbježan utjecaj na globalno gospodarstvo. Brojni analitičari smanjuju procjene rasta nacionalnih gospodarstava, a cijene dionica na svjetskim burzama oštro padaju. Virus je naštetio kineskom i japanskom gospodarstvu, a prema analitičarima Goldman Sachsa nije pošteđeno ni američko. Naime, procjena rasta tamošnjeg BDP-a smanjena je s 1,4 na 1,2 posto. Rizici su povećani dok se širenje virusa ne zaustavi i treba ih biti svjestan

Stanje u Hrvatskoj još uvijek nije alarmantno, nužan je oprez, ali nema mjesta panici. Hrvatska je spremno dočekala koronavirus te smanjila mogućnost negativnog utjecaja na gospodarstvo.

Usprkos očekivanjima koronavirus nije ostavio trag na tržištu nekretnina te nema zabilježenih gubitaka, ističu iz agencije Remax Centar nekretnina.

Virus je u Hrvatskoj trenutno pod kontrolom i nema razloga panici. Nulti bolesnik je vrlo brzo dijagnosticiran, a broj oboljelih se ne širi brzo kao u Kini i Italiji.

'Nadolazeći APN krediti, državni stambeni poticaji za mlađe od 45 godina, drže trenutno cjelokupnu stabilnost nacionalnog tržišta nekretnina', ističe voditelj riječkog prodajnog tima Ivan Glavak.

Novi krug prijava za subvencionirane kredite kreće 30. ožujka. Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate. Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje se za dodatne dvije godine.

Iz agencije Remax Centar nekretnina ističu kako bilježe velik broj upita vezan za kupnju prve nekretnine što definitivno poboljšava stanje na tržištu i za sada smanjuje negativan utjecaj koronavirusa.

S obzirom na to da je agencija Remax Centar nekretnina dio svjetski poznate franšize, veliki broj klijenata je iz inozemstva.

'Kupci iz inozemstva čine značajan udio unutar naših poslovnih rezultata te moramo naglasiti da smo primijetili blagu odgodu njihovih dolazaka, no i dalje bilježimo brojne upite putem naše internetske stranice', ističe Dan Babić, voditelj prodajnog tima Poreč i Umag.

'Kupci iz germanskih tržišta još uvijek imaju najveći udio među našim inozemnim kupcima, a ta tržišta ne bilježe značajan utjecaj koronavirusa. Trenutno bilježimo 20% više upita kupaca iz Njemačke', nadodaje voditeljica prodajnog tima Pula, Danijela Vrbanec Dedeić.

Iz Remax Centra nekretnina ističu da je prije svega potrebno se ponašati racionalno i odgovorno, bez širenja panike. Već i prije dolaska virusa u Hrvatsku poduzeli smo sve preventivne radnje kako bi osigurali dostupnost usluge našim klijentima. Svojim zaposlenicima kontinuirano dajemo smjernice o preventivnim mjerama te je tržište nekretnina i dalje stabilno.

Činjenica da smo ovaj mjesec prodali više nekretnina nego u veljači 2019. te da je ukupna vrijednost prodanih nekretnina dvostruko veća dodatno govori o stabilnosti tržišta nekretnina. Naši agenti su iznimno dobri poznavatelji tržišta i poručuju kako nema razloga za širenjem panike, zaključuju iz najvećeg Remaxovog franšizera u Hrvatskoj.