velike posljedice

WTO: Koronavirus će značajno utjecati na trgovinu

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 03.03.2020 06:43
  • Objavljeno 03.03.2020 u 06:43
tportal

Izvor: EPA / Autor: YFC

Epidemija koronavirusa značajno će utjecati na globalnu trgovinu, upozorio je čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo, predviđajući prve konkretne pokazatelje u sljedećim tjednima

„Posljedice u globalnom gospodarstvu vjerojatno će biti značajne i počet će se pokazivati u trgovinskim podacima u nadolazećim tjednima”, rekao je Azevedo čelnicima izaslanstava okupljenima na zatvorenom sastanku u Ženevi.

Među temama bio je i lipanjski sastanak u Kazahstanu, na kojem će ministri članica WTO-a, među ostalim, pokušati postići dogovor o subvencijama u poljoprivredi, internetskoj trgovini i ribarstvu.

„Što se tiče MC-12, držimo se plana. Ako će situacija tako zahtijevati, poduzet ćemo sve potrebne mjere”, rekao je Azevedo.

Na tom bi sastanku trebalo sudjelovati nekoliko tisuća ljudi, napominje Reuters.

  • +6
  • +3

Donald Trump o koronavirusu

Izvor: EPA / Autor: KEVIN DIETSCH / POOL

Uspješni ishod lipanjskog sastanka smatra se ključnim za legitimitet i relevantnost te globalne organizacije, čiji je sustav arbitraže u trgovinskim sporovima trenutno paraliziran jer je SAD blokirao imenovanje dvoje novih sudaca.

Na zatvorenom sastanku u Ženevi voditelj pregovora o subvencijama u ribarstvu Santiago Wills rekao je da je napredak postignut u posljednje vrijeme „nedovoljan”, pozivajući članice na „fleksibilnost i pragmatičnost”.

I druge su države članice izrazile zabrinutost zbog sporog napretka pregovora koji imaju za cilj ukinuti štetne subvencije ribarskoj industriji koje rezultiraju naglim smanjenjem ribljeg fonda. Azevedo je nedavno izrazio nadu da je dogovor moguć.

„Na svima je nama da priznamo da su pregovori u ozbiljnim problemima”, rekao je u ponedjeljak američki predstavnik u WTO-u Dennis Shea delegatima u Ženevi, dodajući da neke članice „žestoko brane” pravo na subvencije koje već dodjeljuju ili bi ih mogle dodijeliti u budućnosti. Nije naveo o kojim je zemljama riječ, dodaje Reuters.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!