NOVI POKUŠAJ

Josipović i Čačić u 'lovu' na katarske milijarde

11.11.2012 u 19:50

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u nedjelju u višednevni službeni posjet Kataru gdje će se sastati s najvišim katarskim dužnosnicima i otvoriti hrvatsko veleposlanstvo u glavnom gradu Dohi

U Josipovićevoj pratnji uz suprugu Tatjanu u Katar je doputovalo i brojno hrvatsko izaslanstvo u čijem je sastavu i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, te više od četrdeset predstavnika hrvatskih tvrtki.

Hrvatski predsjednik je uoči puta rekao da očekuje kako će posjet biti uspješan. 'To je zemlja koja ima ogromne gospodarske potencijale', kazao je Josipović.

Naglasio je da je cilj posjeta s jedne strane otvoriti investicijske kanale, a s druge da se uspješne hrvatske tvrtke predstave potencijalnim partnerima u Kataru. 'Uspostavljeni su kanali komunikacije, dogovoreni bilateralni sastanci i očekujem da će posjet biti uspješan', rekao je Josipović.

Gospodarski dio izaslanstva također se nada da će posjet iskoristiti za razvoj gospodarskih odnosa s jednom od najbogatijih zemalja svijeta

Hrvatska strana posebno je zainteresirana za mogućnost suradnje u izgradnji LNG terminala, privlačenje katarskih ulagača u velike turističke projekte, te veću nazočnost hrvatskog gospodarstva na katarskom tržištu, osobito tvrtki iz prehrambene, informatičke i vojne industrije.

Politički vrhunac posjeta bit će susret hrvatskog predsjednika s njegovim domaćinom, katarskim državnim poglavarom emirom Hamadom bin Kalifom al-Tanijem

Prvog dana posjeta u nedjelju Josipović će svečano otvoriti hrvatsko veleposlanstvo u Dohi. Odlukom o otvaranju veleposlanstva, prvog hrvatskog veleposlanstva u nekoj od zemalja Perzijskog zaljeva, Hrvatska pokazuje kako želi produbljivanje suradnje s Katarom. Hrvatska je tu zemlju dosad pokrivala iz veleposlanstva u Egiptu, a prvi hrvatski veleposlanik u Kataru bit će Tomislav Bošnjak.

U ponedjeljak je predviđen svečani doček Josipovića u Amiri Divanu, Emirovoj palači u Dohi, bilateralni razgovori hrvatskog i katarskog izaslanstva, te susret u četiri oka hrvatskog predsjednika s katarskim državnim poglavarom Al-Tanijem. Josipović bi trebao razgovarati s predsjedavajućim katarske savjetodavne skupštine Šure Muhamedom Al-Kolaifijem.

Također su predviđeni bilateralni sastanci potpredsjednika vlade Čačića s katarskim dužnosnicima, kao i susreti hrvatskih gospodarstvenika s katarskim kolegama.

Trećeg dana posjeta u utorak održat će se Gospodarski forum Hrvatska-Katar na kojemu bi, prema najavama, trebao sudjelovati i predsjednik katarske vlade Hamad bin Jasim bin Jaber Al-Tani. Okupljenima će se uz Josipovića obratiti i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, a ravnatelj novoosnovane Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić predstavit će ulagačke projekte.

Gospodarski forum bit će prilika za predstavnike hrvatskih vlasti i gospodarstvenike da uvjere svoje domaćine kako je Hrvatska dobra prilika za ulaganje

Kako se doznaje iz ureda predsjednika, Josipović će tijekom posjeta pozvati katarskog emira Al-Tanija u uzvratni posjet Hrvatskoj. Taj bi se posjet najvjerojatnije trebao ostvariti na proljeće sljedeće godine prigodom otvaranja islamskog centra u Rijeci, čiju je izgradnju u znatnoj mjeri financirao Katar.