ČELNIK HUP-A ERGOVIĆ

'I ja sam dužan, ne treba dužnike staviti na stup'

21.03.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić sastali su se predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), razgovarali su o svim aktualnim temama za gospodarstvo poput barijera u investicijama, antipoduzetničkoj klimi te poboljšanju komunikacije u pripremi zakonodavnih inicijativa u kojima je HUP jasno dao do znanja kako želi sudjelovati

'Sastanak je bio odličan, s konstruktivnim temama kao što su CEFTA, EFTA, razgovaralo se i o problemu građevinskog sektora, i to onoga dijela gdje je država u sudskim sporovima koji traju 10 do 15 godina, pa je potrebno ili ići na arbitražu ili se nagoditi kako bi se pronašlo rješenje', kazao je Čačić.

Antipoduzetnička klima je bila velika tema, to je strašno da mi u dvadeset godina nismo shvatili da smo tržišno gospodarstvo, 'to je najgori karcinom hrvatskog društva, nerazumijevanje važnosti poduzetništva'.

Zadovoljan sastankom bio je i Ivan Ergović čelnik HUP-a. 'Mi smo zadovoljni, naročito prvim mjerama koje je poduzela Vlada da se smanjenjem doprinosa rastereti gospodarstvo. Postoji glava i rep, sve primjedbe koje smo dali govorimo već dulje, reforme treba provoditi i treba raditi na smanjenju troškova poduzetnika', kazao je.

Na pitanje treba li Vlada najprije početi s reformom državne uprave ili riješiti nelikvidnost, Ergović je odgovorio da je prvi pravi problem nelikvidnost, ali država nije jedini tu problem.

Ergović se slaže s objavom liste poreznih dužnika, ali smatra da nije dobro da se dužnike postavi na stup srama: 'Ja sam isto dužan, ali smo predali i poreznu prijavu, imamo nešto što smo preplatili iz prijašnjih razdoblja i čekamo da se to uskladi. Nije dobro da se dužnici stave na stup jer treba tražiti uzrok i posljedica, problem je malo dublji, opća je nelikvidnost i kroz rasterećenje gospodarstva ljudi bi konačno mogli početi zarađivati.'