U MINUSU 18,4 MILIJUNA KUNA

Gubitak Đure Đakovića za 7,1 milijuna kuna veći nego lani

04.05.2015 u 09:20

Bionic
Reading

Gubitak Grupe Đuro Đaković u prvom ovogodišnjem tromjesečju od 18,4 milijuna kuna veći je za 7,1 milijun kuna od gubitka u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci iz financijskog izvještaja Grupe Đuro Đaković

Ukupni konsolidirani prihodi društava Grupe u prvom tromjesečju iznosili su 89,4 milijuna kuna ili dva posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu čine 58 posto ukupnih prihoda od prodaje i ostvareni su u iznosu od 51 milijuna kuna.


Na inozemnom tržištu ostvareno je 42 posto prihoda od prodaje odnosno 37,2 milijuna kuna.

Prihodi od izvoza su 3 posto veći u odnosu na prethodnu godinu te se očekuje njihovo značajnije povećanje u idućim kvartalima isporukama već ugovorenih proizvoda te novim ugovorima koje tvrtka očekuje, navodi se uz ostalo u izvješću.

Ukupni konsolidirani rashodi Grupe Đuro Đaković u prvom kvartalu iznose 107,8 milijuna kuna i veći su na međugodišnjoj razini za 5,2 posto.

Uprava u komentaru uz financijski izvještaj kaže da je poslovanje u prvom kvartalu obilježeno nastavkom restrukturiranja započetog 2014. godine uspješnom dokapitalizacijom. Dodaje se da je gubitak u skladu s dugoročnim poslovnim planom za razdoblje od 2015. do 2019. godine.

Također ističu kako je nedovoljna popunjenost kapaciteta i dalje jedan od razloga negativnog poslovanja.

Grupa je snažno fokusirana na dobijanje novih poslova kojima bi se riješio ovaj problem te su prvi pomaci već vidljivi potpisivanjem novih ugovora u tržišnim segmentima transporta i industrije i energetike (potpisi ugovora s Ermewa i HEP-om) koji će donijeti rezultate u drugom dijelu godine, navodi se u komentaru Uprave.

Dodaje se i kako Grupa sudjeluje na nekoliko natječaja u segmentu obrane, koji trenutno ne upošljava u potpunosti svoje kapacitete, te očekuje rezultate.

Tehnološko restrukturiranje nastavljeno je i u prvom kvartalu ove godine, a Uprava očekuje kako će Grupa Đuro Đaković do kraja lipnja ove godine završiti ukupno ulaganje od 98 milijuna kuna u modernizaciju strojnog parka.

'Grupa će u budućem razdoblju nastaviti planirano restrukturiranje te je ova godina prijelomna za budućnost. Provedbom planiranih aktivnosti očekuje se osiguranje stabilnog poslovanja i postavljanje dugoročne održivosti i rasta vrijednosti Grupe', navodi se uz ostalo u komentaru Uprave.