ANALIZA FINANCIAL TIMESA

Energetska kriza ponovno je podijelila svijet na istok i zapad: Što nas čeka u 2023. i na koga obratiti pažnju?

05.01.2023 u 20:16

Bionic
Reading

Prošle godine u ovo vrijeme tvrtke su se pitale nazire li se kraj pandemiji covida. Zatim je u veljači Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, stvorivši velike trzavice na tržištima, od nafte i plina do hrane, što je uznemirilo ulagače diljem svijeta

Financial Times pripremio je veliku analizu u kojem su naveli na što treba obratiti pažnju u nadolazećoj godini u korporativnom svijetu, u sektorima od energetike, privatnog kapitala do tehnologije.

Energetika

Godina 2023. mogla bi predstavljati novu eru u energetici: početak podijeljenog globalnog tržišta nafte. U posljednja tri desetljeća energija, posebice nafta, uglavnom je slobodno tekla svijetom do onoga koji ponudi najviše. Europske i američke sankcije ruskom izvozu okrenule su to tržište naglavačke, ponovno podijelivši svijet na istok i zapad.

Ruski izvoz energije koji je prije tekao u Europu sada će ići prema Indiji i Kini. Izvoz iz SAD-a teći će u Europu, a isporuke s Bliskog istoka mogle bi zatvoriti praznine u oba smjera. Kako će ovaj novi sustav funkcionirati, funkcioniraju li režimi sankcija i tko ulazi u trgovinu ruskom energijom, potaknut će cijene u sljedećih 12 mjeseci, a potencijalno i u godinama koje dolaze.

Najveći rizik

Vlasti u SAD-u i Europi postupno prelaze na pojačanu regulaciju klimatskih ciljeva i izvješćivanja o emisijama. Američka komisija za vrijednosne papire i burzu u ožujku je predložila mjere koje bi natjerale tvrtke da u svojim godišnjim izvješćima objave podatke o emisiji ugljika.

Prema nedavno donesenom Zakonu o smanjenju inflacije, 'prekomjerne' emisije metana u SAD-u bit će kažnjene od 2024. U Europi je u tijeku žalba tvrtke Shell protiv značajne presude o njegovim ciljevima smanjenja emisija. Ove će godine vjerojatno biti više sudskih sporova i više pritiska za pojačanu regulaciju, s izravnim posljedicama na način na koji energetske tvrtke planiraju, rade i izvješćuju.

  • +2
Shell Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Na koga obratiti pažnju?

Wael Sawan ovog mjeseca preuzima kormilo Shella, najveće europske energetske kompanije, mijenjajući Bena van Beurdena koji je proveo devet godina kao izvršni direktor. Sawan nasljeđuje tvrtku koja ostvaruje rekordnu dobit, ali se i dalje suočava s velikim pitanjima o svojoj budućnosti. On je imenovan za provedbu strategije energetske tranzicije koju je razvio van Beurden.

Ali čak i mala promjena u pristupu imala bi značajne implikacije za sektor, s obzirom na veličinu i utjecaj Shella. Uglavnom, Sawan mora odlučiti hoće li usmjeriti na energiju s niskim udjelom ugljika ili ne.

Što bi bilo najveće iznenađenje?

Hoće li bilo koja od najvećih zapadnih naftnih i plinskih kompanija održati klimatska obećanja? Potrebni su mnogo agresivniji rezovi u proizvodnji i potrošnji fosilnih goriva. Međutim prošlogodišnja energetska kriza oživjela je strahove o energetskoj sigurnosti, a to je bila prilika za industrijske skupine da se založe za nastavak ulaganja u naftu i plin tijekom tranzicije.

Trend u tehnologiji

Umjetna inteligencija je napravila skok u mainstream s 'generativnim' sustavima koji pišu ili stvaraju slike koje izgledaju kao ih je stvorio čovjek. S priljevom kapitala u sektor, utrka je u tijeku da se ti sustavi pretvore u temelj za novu računalnu platformu za masovno tržište.

ChatGPT, razgovorni sustav koji je pokrenuo OpenAI krajem 2022., pokazao je kako ovaj novi oblik umjetne inteligencije može transformirati način na koji ljudi rade s računalima. Nadolazeća godina vjerojatno će donijeti razvoj na mnogim frontama, jer se mogućnosti generativnih sustava proširuju na područja kao što je proizvodnja videa i zvuka, a tehnološke tvrtke natječu se u primjeni tehnologije u svakodnevnom radu, komunikaciji i zabavi.

  • +9
Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Carina Johansen / NTB Scanpix / Profimedia

Na koga obratiti pažnju?

Treću godinu zaredom, Financial Times odabire Elona Muska za IT osobu na koju treba obratiti pažnju u 2023. godini, iako je ovaj put to možda iz pogrešnih razloga. Čak i ako ispuni obećanje da će se povući s mjesta izvršnog direktora Twittera, njegovo osobno vlasništvo i gotovo stalna prisutnost jamče da će ga njegove 'nestašluke' u toj tvrtki društvenih medija zadržati na naslovnicama.

No od veće važnosti za svijet tehnologije ostaje pitanje: hoće li se Musk vratiti onome što radi najbolje – pomoći da se električna vozila i svemirske rakete pretvore u važne nove industrije? Njegova bi raketa Starship uskoro mogla dobiti svoje prvo probno lansiranje i potencijalno uvesti eru jeftinijih svemirskih letova. A nakon pada cijene dionice od 63 posto u odnosu na vrhunac, dioničari Tesle nadat će se da će Musk u 2023. čvrsto usmjeriti svoje ciljeve na učvršćivanje svog vodstva na brzorastućem tržištu električnih vozila.

Najveći rizik

Ozbiljna promjena u financijskoj klimi 2022. već je snažno pogodila tehnologiju, uz zabilježen pad dionica. To bi se pogoršalo ako uslijedi gospodarski pad 2023. godine. Mnoge tehnološke tvrtke već se bore s posljedicama, otpuštajući radnike i smanjujući investicije. Gospodarska kriza koja je također pogodila potražnju za proizvodima i uslugama tih tvrtki natjerala bi mnoge od njih na dublje rezove, te zaprijetila da će se 'mamurluk' nakon covida pretvoriti u tehnološku depresiju.

Privatni kapital jedan od trendova

Divovi privatnog kapitala kao što su Blackstone, CVC i KKR smatraju se takozvanim 'strpljivim kapitalom'. Njihova sredstva mogu trajati desetak godina ili dulje, što im omogućuje luksuz da čekaju promjene na tržištima uzrokovane neočekivanim događajima, kao što je rat u Ukrajini. Vrijeme sada postaje njihov neprijatelj. Visoke kamatne stope gotovo su udvostručile troškove za mnoga poduzeća.

Zamrznuta tržišta kapitala u međuvremenu su otežala prodaju poduzeća i povrat kapitala, stvarajući probleme s nelikvidnošću za ulagače i smanjujući čekove za nova sredstva. Sat otkucava i na procjenama. Otkupne skupine sporo smanjuju svoje portfelje kada tržišta padnu. Revizije na kraju godine, međutim, mogle bi ih konačno natjerati da priznaju otpise padajućih vrijednosti javnog tržišta.

Najveći regulatorni rizik

Jonathan Kanter, voditelj antimonopolske jedinice Ministarstva pravosuđa, vodi sveobuhvatnu reformu koja daje mnogo više fokusa privatnom kapitalu. Kanter je zabrinut zbog veličine i utjecaja industrije, govoreći za FT: 'Svjedoci smo promjene načina na koji tržišta funkcioniraju jednom u mnogo generacija, kao i točke preokreta u pogledu dosega korporativne moći'.

Već je njegov stroži pristup provedbi natjerao trgovce da preispitaju udruživanja i niz rukovoditelja da podnesu ostavke na preklapajućim pozicijama u korporativnim odborima.

Osoba koju vrijedi pratiti

Orlando Bravo, milijarder i suosnivač tvrtke Thoma Bravo, istaknuo se svojom sposobnošću prikupljanja kapitala i brzog ualganja. U otprilike dvije godine njegova je tvrtka prikupila više od 55 milijardi dolara i pristala privatizirati više od desetak javnih softverskih tvrtki.

Bravo je prošle godine otkupio sedam tvrtki koje kotiraju na burzi nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu. Sada će morati pokazati da se nije preračunao, odnosno zaletio, jer rastuće kamatne stope pogađaju vrednovanje tehnologije, a rastući troškovi financiranja gutaju novčane tokove. Ulagači u mirovine i državna bogatstva pozorno će to promatrati.

Poslovni prostor među trendovima

Nitko tko se bavi komercijalnim nekretninama ne očekuje laganu 'vožnju' 2023. Pad je već počeo i očekuje se da će se situacija pogoršati. Pitanje koje postavljaju analitičari i investitori je: koliko će tržište pasti prije nego što postigne novu ravnotežu?

Vlasnici ureda, trgovina i skladišta diljem svijeta još su shvaćali kakav je utjecaj pandemija imala na njihove 'stanare' kad su ih prošle godine pogodile rastuće kamatne stope. Veći troškovi zaduživanja, inflacija i prijetnja recesije gurnut će neke stanodavce na rub 2023. godine, a očekuje se da će prisilne prodaje ozbiljno krenuti u prvoj polovici godine, jer vlasnici nekretnina moraju refinancirati kredite po daleko većim kamatama ili prodati imovinu kako bi ispunili zahtjeve vlastitih investitora za otkup.

Osoba koju vrijedi pratiti je Sandeep Mathrani

Mathrani je preuzeo mjesto šefa WeWorka 2020. s jednostavnim obećanjem: dovest će tvrtku sa zajedničkim uredom do profitabilnosti. Poznati američki tehnološki startup WeWork je postao priča o korporativnoj oholosti jer je njegova vrijednost od 47 milijardi dolara pala, a javno uvrštavanje na burzu propalo 2019.

Mathrani je izbjegao 'reflektore' u kojima je uživao njegov, porocima i luksuznom životu sklon prethodnik Adam Neumann, te srezao troškove, ali WeWork i dalje posluje s gubitkom. Mathranijeva sposobnost da ostvari profit 2023. dat će neke naznake o tome kako će se druge kompanije opterećene dugovima snaći u svijetu rada koji se brzo mijenja.

Najveći rizik

Godine 2022. fraze 'nasukana imovina' i 'zombi uredi' ušle su u leksikon agenata za nekretnine i investitora. Obje fraze opisuju mnoštvo starijih radnih mjesta koja neće zadovoljiti nove zakone o zaštiti okoliša koji se postupno uvode. Ove će godine taj novi propis nastaviti gubiti vrijednost ureda. Stanodavci će morati ulagati u svoje zgrade kako bi zadovoljili nova pravila i nastavili privlačiti stanare. Ali u sumornoj ekonomskoj pozadini, njihova sposobnost da to učine bit će ozbiljno testirana.

Što bi bilo najveće iznenađenje?

Povratak na 'staru normalno' za vlasnike ureda. Tijekom cijele pandemije, iako su radna mjesta bila potpuno ispražnjena, vlasnici nekretnina tvrdili su da će se dobra vremena vratiti i da će se osoblje vratiti ako im se pruži prilika. Ta ideja sada izgleda fantastično. Stope popunjenosti su upola manje od razine prije pandemije u Ujedinjenom Kraljevstvu, a i dalje su daleko niže u SAD-u: hibridni rad će, čini se, ostati.

  • +4
Sam Bankman-Fried Izvor: Profimedia / Autor: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Kriptovalute među trendovima

Nakon velikog pada tržišta u ljeto – definiranog ukidanjima radnih mjesta, nelikvidnostima i padom cijena tokena kao što su bitcoin i ether – industriju je u studenom ponovno uzdrmao bankrot kripto mjenjačnice FTX. Njezin kolaps potkopao je jedno od svetih načela industrije: da je decentralizacija njezina temeljna značajka i snaga. Najnoviji podaci također ukazuju na koncentraciju i centralizaciju.

Pružatelj podataka CryptoCompare otkrio je da Binance, najveća svjetska burza, ima više od 60 posto udjela u promptnim i izvedenim kripto tržištima. Kripto industrija izgubila je niz nekoć istaknutih poduzeća prošle godine, a pitanje decentralizacije vjerojatno će se ponovno postaviti 2023.

Osoba na koju treba obratiti pozornost je Sam Bankman-Fried

Samov pad znači da problematični kripto prostor treba novog zagovornika. Tvrtka Ark Investment osnivačice i investitorice Cathie Wood izgubio je gotovo 50 milijardi dolara u imovini svojih fondova kojima se trguje na burzi od vrhunca 2021. godine, ali bi ova 'evanđelistica' bitcoina mogla postati i novo zaštitno lice industrije 2023. godine.

Netaknuta kolapsom Bankman-Friedovog FTX-a u studenom, Wood je predvidjela da će bitcoin do 2030. biti procijenjen na milijun dolara. Međutim bitcoin je prošao kroz užasnih 12 mjeseci, izgubivši više od 60 posto svoje vrijednosti od siječnja 2022., pa ostaje briga kako će se tržište razvijati, posebno zato što ih prate regulatori.

Najveći rizik

Nakon kolapsa FTX-a, kripto mjenjačnice su pod lupom potrošača i regulatora, pitajući se jesu li financijski stabilne. Neke su se burze od tada obvezale na izdavanje dokaza o rezervama. Binance je rekao da posjeduje više od 60 milijardi dolara imovine, dovoljno da podmiri povlačenja klijenata.

Ipak, objave tvrtke ne uključuju njezine obveze, što otežava utvrđivanje njezina financijskog zdravlja. Na tržištu koje sada muči tjeskoba potrošača, stabilnost poslovanja kao što je Binance ostaje velika briga za regulatore i potrošače.

Što bi bilo najveće iznenađenje?

Prije nego što je postao predsjednik SEC-a (Komisija za vrijednosnice i burzu u SAD), Gary Gensler stekao je određenu dozu popularnosti među kripto entuzijastima jer je držao tečaj o blockchain tehnologiji na Massachusetts Institute of Technology. Od tada je njegov čvrsti regulatorni stav o kriptu izgubio podršku među mnogim zagovornicima industrije. Bilo bi veliko iznenađenje kada bi ga ponovno zavoljeli.