spremni za uvođenje

Evo što znači APA usluga ili ovlašteni sustav objavljivanja na Zagrebačkoj burzi

24.11.2017 u 12:02

Bionic
Reading

Zagrebačka burza u procesu je pripreme za uvođenje APA usluge, ovlaštenog sustava objavljivanja ili na engleskom approved publication arrangement

Novi regulatorni okvir tržišta kapitala (MiFID II i MiFIR) stupa na snagu 3. siječnja 2018. s ciljem poboljšanja učinkovitosti, otpornosti i cjelovitosti financijskih tržišta.

Jedan od zahtjeva nove regulative jest i obveza investicijskih društava koja za vlastiti ili račun klijenata sklapaju transakcije financijskim instrumentima kojima se trguje na mjestu trgovanja da objavljuju volumen i cijenu tih transakcija kao i vrijeme kada su sklopljene. Informacije se objavljuju ovlaštenim sustavom objavljivanja (APA, eng. approved publication arrangement).

Drugim riječima, radi se o obvezi prijave transakcija sklopljenih izvan mjesta trgovanja (tzv. OTC transakcije) s financijskim instrumentima kojima se trguje na mjestu trgovanja (uređeno tržište i MTP), a odnosi se na dionice, potvrde o deponiranim vrijednosnim papirima, fondove čijim se udjelima trguje na burzi, certifikate i slične financijske instrumente te obveznice, strukturirane financijske proizvode, emisijske jedinice i izvedenice,  priopćili su sa Zagrebačke burze.

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Cilj APA-e ili ovlaštenog sustava objavljivanja je poboljšanje kvalitete informacija o transparentnosti trgovanja koje se objavljuju izvan mjesta izvršenja (OTC), a znatno doprinosi osiguranju da se oni objavljuju na način koji će olakšati njihovo objedinjavanje s drugim podacima.

Nakon uspostavljanja odgovarajućeg pravnog okvira za pružanje predmetne usluge, Zagrebačka burza namjerava pokrenuti postupak dobivanja odobrenja za stjecanje statusa pružatelja ove usluge pri Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga.