SVEČANA OBLJETNICA

Dionica HT-a već deset godina na Zagrebačkoj burzi

05.10.2017 u 10:38

Bionic
Reading

Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je održana svečanost povodom obilježavanja desete obljetnice Inicijalne javne ponude dionice HT-a. Bila je to najveća Inicijalna javna ponuda u regiji tada u kojoj je sudjelovalo više od 356 tisuća građana. Time je napravljen bitan pomak u prihvaćanju kulture dioničarstava, a za veliki broj građana Hrvatske Inicijalna javna ponuda dionice HT-a značila je i upoznavanje s osnovama funkcioniranja tržišta kapitala.

„Mobilizacija građana i njihovog kapitala u slučaju Inicijalne javne ponude dionica HT-a imala je značajan edukativni učinak. Dok je u razvijenim zemljama ovakav vid investiranja standard, u našoj tranzicijskoj ekonomiji praktički je još bio u povojima. Zagrebačka burza te cijelo domaće, ali i regionalno tržište tada je postalo vidljivo i na globalnoj investicijskoj karti. U tom smislu, možemo reći da je taj značajan projekt imao i svoj pozitivan odjek, kako za druge uvrštene kompanije, tako i za cijelo tržište“, izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Dionica HT-a kotira na Zagrebačkoj burzi od 5. listopada 2007. i ima vrlo važnu poziciju na hrvatskom tržištu kapitala. Cijelo desetljeće dionica HT-a u samom je vrhu likvidnosti na Zagrebačkoj burzi, ujedno je među dionicama s najvećom tržišnom kapitalizacijom, a od samog početka sastavnica je i nekoliko indeksa Zagrebačke burze.

Hrvatski Telekom dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u području odnosa s investitorima, a dionica HT-a redovito je nagrađivana u mnogim kategorijama. Preduvjet za takva postignuća je kontinuirana transformacija koju kompanija provodi s ciljem ostvarenja što boljih rezultata. U posljednje tri godine uspješno su implementirani brojni projekti koji su za cilj imali povećanje troškovne učinkovitosti, osnaživanje tržišne pozicije i pripremu za rast.

„Najveći smo privatni investitor u Hrvatskoj, značajno sudjelujemo u razvoju gospodarstva zemlje te smo odgovorni za 3% BDP-a Hrvatske. Hrvatski Telekom je danas tehnološki lider i kompanija okrenuta rastu, na domaćem, ali i regionalnom tržištu na kojem smo već pokrenuli ekspanziju kupnjom Crnogorskog Telekoma. Odgovornim poslovanjem osiguravamo vodeću poziciju na tržištu i kontinuirano radimo na povećanju vrijednosti za svoje dioničare“, izjavio je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

  • +8
Hrvatski Telekom predstavio rezultate rada za 2016. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mladen Lončar

U ovih deset godina HT je u velikoj mjeri utjecao na kvalitetu korporativnog upravljanja i drugih uvrštenih društava, služeći kao primjer transparentnosti i dobre prakse. Potvrda toga jest i činjenica da je šest godina zaredom jedan od laureata nagrade Poslovnog dnevnika i Zagrebačke burze za najbolje odnose s investitorima.

Sve navedeno pokazuje da je odluka o uvrštenju na Zagrebačku burzu prije punih deset godina bila više nego ispravna te presudno utjecala na oblikovanje domaćeg tržišta kapitala, širenje baze ulagatelja, a u konačnici imala i pozitivne efekte u procesu oblikovanja HT-a u kompaniju kakvu danas poznajemo.