PROVEDENA ANKETA

Domaći hotelijeri za blagdane očekuju 200.000 turista i gotovo 600.000 noćenja

27.12.2022 u 13:10

Bionic
Reading

Vodeći domaći hotelijeri za božićne i novogodišnje blagdane u Hrvatskoj očekuju oko 200 tisuća turista i oko 600 tisuća noćenja, što će ako se ostvari biti znatno više nego lani, ističu u utorak iz Hrvatske udruge turizma (HUT) na temelju ankete koja je provedena među turističkim kompanijama

Tu anketu je provela Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), a ako se ostvare očekivanja za božićne i novogodišnje blagdane ove godine, u Hrvatskoj će biti 23 posto više turista i 32 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. Time će se, po ocjeni HUT-a, Hrvatska turističkim brojkama ostvarenima na samom kraju godine još više približiti rezultatu iz pretpandemijske 2019. godine.

Procjene UPUHH-a su i na tragu onih iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ), koja je nedavno objavila da se za božićne i novogodišnje blagdane, od 23. prosinca do 8. siječnja, očekuje oko 200 tisuća turista i više od 565 tisuća noćenja.

'Hrvatska je i ove godine što se tiče noćenja i dolazaka turista ostvarila jedan od najboljih rezultata na Mediteranu, i na to možemo svi biti ponosni. Kako bi i sljedeće godine turizam bio motor gospodarstva, potrebno je dobro pripremiti sezonu za koju prema sadašnjim pokazateljima postoji dobar interes', naglašava direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Važnim smatra i ostvarenje 'maksimalno mogućeg rezultata sljedeće sezone', jer će biti zahtjevna zbog raznih vanjskih neizvjesnosti povezanih s kretanjem cijena energenata i očekivanog agresivnog povratka mediteranske konkurencije, ali i zbog nedostatka radne snage i drugih izazova. 'S izazovima se moramo aktivnije pozabaviti kako bi popravili investicijsku klimu u turizmu. Važno je stvoriti i preduvjete da se objekti sljedeće godine što prije otvore i da sezona što duže traje', poručuje Ostojić.