DJELOMIČNO SRETNO RJEŠENJE

Dioki u stečaj; Dinu Petrokemiju kupuje rusko-ukrajinski United Energy

16.07.2012 u 19:23

Bionic
Reading

Švicarska kompanija United Energy Commodities iskazala je interes za kupnju omišaljske Dine Petrokemije, a Dioki ide u stečaj, rečeno je nakon današnjeg sastanka predstavnika Vlade i sindikata Diokija i Dine održanog u Ministarstvu gospodarstva.

Iskazan je interes potencijalnog kupca za Dinu koji bi s 5 milijuna eura pokrio isplatu dospjelih plaća, dijela koji se s tim iznosom može isplatiti, a sa 15 milijuna eura obrtnog kapitala pokrenuo bi proizvodnju najkasnije do 1. rujna i time zaposlio sve ljude koji su u Dini radili, izjavio je nakon sastanka prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Istodobno, nažalost, Dioki ide u stečaj, rekao je Čačić.

Dodaje kako bi se iz imovine, posebice na otoku Krku koja je pod hipotekom Hypo banke, a koju Vladu namjerava upotrijebiti kao temelj za projekte LNG i termoelektrane na plin na Krku, odnosno otkupom te imovine razriješio dio duga, a nakon toga bi se u stečajnom postupku tražila daljnja rješenja s vjerovnicima kako bi se proizvodnja u Dini nastavila.

Čačić kaže kako bi se sa 5 milijuna eura potencijalnog švicarskog partnera te prodajom imovine osigurale sve dospjele plaće svim radnicima Diokija u Zagrebu i Dine na Krku.

Ministar financija Slavko Linić kazao je kako potencijalni partner za Dinu želi određena jamstva pa i Vlada treba preuzeti određene obveze.

Odnosi se to, kako objašnjava, na potrebu nagodbe s bankama oko duga Dine, a to treba odraditi i s HEP-om, Carinskom i Poreznom upravom.

Kao sudionici nagodbe ćemo biti vezani uz odnose u Dini i to je jamstvo koje država daje vezano uz 5 milijuna eura koje bi inicijalno služili za početak isplata plaće, rekao je Linić.

I dok je sindikalni predstavnik Dina Petrokemije izrazio zadovoljstvo dogovorenim, predstavnici Stožera za obranu Diokija ponuđenim rješenjem nisu zadovoljni te najavljuju prosvjede.

Dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević kazao je kako je zadovoljan ostvarenim, kako je to ono što su očekivali.

Dobili smo čvrsta jamstva za isplatu plaća iz 5 milijuna eura koje će isplatiti strateški partner, određeni su rokovi kada će to biti isplaćeno i nastavak proizvodnje u Dini, kazao je.

Nezadovoljni su pak predstavnici Stožera za obranu Diokija koji poručuju da će se vidjeti hoće li Dioki završiti u stečaju te poručuju da će u tom slučaju tražiti svoja potraživanja po važećem kolektivnom ugovoru.

'Gospoda iz Vlade cijelo vrijeme prezentiraju spas Dine, a ne Diokija, a Dina je u 100 postotnom vlasništvu Diokija. Ako će jedan segment u Diokiju ostati raditi onda tražimo da se nas, maticu, zbrine prema važećem kolektivnom ugovoru', kazao je Mladen Matić iz Stožera za obranu Diokija.

'Borit ćemo se do zadnjeg za svoja prava, doći ćemo na Markov trg, tražit ćemo svoje novce jer drugog izlaza nemamo', kazali su predstavnici Stožera te najavili i prosvjede pred Hypo bankom koja je najveći vjerovnik Diokija.

Odgovarajući na upite o tvrtki DIV, čiju je ponudu za privatizaciju Brodosplita Vlada prihvatila, a nedavno je protiv vlasnika te tvrtke Tomislava Debeljaka podignuta optužnica i sumnjiči ga se da je kao direktor i vlasnik poduzeća PTC Krka Knin d.o.o izbjegao plaćanje poreza i doprinosa i time oštetio državni proračun za 3,6 milijuna kuna, Čačić je kazao da će o potpisivanju ugovora za Brodosplit odlučiti Vlada.

Podsjetio je da je privatizacija Brodosplita počela 2010. i Vlada je prihvatila ponudu DIV-a.

Da li tvrtka duguje ili ne u procesu za koji su prijave podignute i proces upravo započet, osobno zaista ne znam i to ni na kakav način ne utječe na proces o kojem sam govorio, kazao je Čačić.

Napominje i kako je porezni dug, prema dokumentima koje ima Ministarstvo financija, u procesu reprograma te kako će se to svakako naplatiti. Da li tu postoji odgovornost bilo koje osobe to je neovisna stvar. Tvrtka je tvrtka, odgovornosti su odgovornosti, to nije na meni niti bi o tome želio suditi, rekao je Čačić dodajući kako se za porezni dug ne tereti DIV.