HIDROELEKTRANA OMBLA

Čačiću sumnjiva besplatna studija koju je naručila Holy

12.06.2012 u 14:47

Bionic
Reading

'Nismo napravili ništa, doslovno ništa!', ponovio je nekoliko puta Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade, govoreći o ulaganjima u energetski sektor u proteklih nekoliko godina. Smatra i da sad mnogi ne razumiju kolika je važnost energetike, a čak ni on sa svojih, našalio se, '100 - 120 kilograma ne uspijeva ih u to uvjeriti'. Posebno se osvrnuo na projekte Ombla i Plomin na kojima je, smatra, izgubljeno previše vremena

Hrvatska mora do 2020. uložiti u energetski sektor 15 milijardi eura, ali to neće ostvariti, upozorio je Čačić, ako snažno ne ubrza dinamiku investiranja. Od 2009. kad je HDZ-ova Vlada donijela energetsku strategiju do danas realizirano je manje od četiri milijarde eura investicija.

Besplatnu recenziju napravio je suprug Heidi Mazije za koju se Holy založila

Iako Radimir Čačić govori o novim studijama za Omblu, radi se o recenzijama već postojeće Studije o zaštiti okoliša. Autor jedne od njih, prema pisanju Večernjeg lista, suprug je Heidi Mazije za koju se Mirela Holy založila preko maila kod predsjednika Uprave HŽ-a.

Geolog Goran Mazija je recenziju napravio besplatno i negativno se očitovao o postojećoj studiji za Omblu, saznao je Večernji list.

'Ostalo nam je preko 12 milijardi eura ulaganja. To neće biti nimalo lako napraviti jer volimo sami sebi podmetati noge i još pokazujemo strast u tome', ustvrdio je Čačić u uvodnom predavanju na 4. Regionalnoj konferencije jugoistočne Europe o energetici održanoj danas u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade.

Neizostavni dio tog energetskog investicijskog vala su i projekti izgradnje hidroelektrane na Ombli i novog bloka termoelektrane Plomin. 'Prestanimo se igrati dječjeg vrtića, Ombla i Plomin moraju ići!', jasan je bio Čačić.

Na novinarski upit kad će Vlada konačno donijeti odluku o ta dva projekta, prvi potpredsjednik je odgovorio kako investicija na Ombli vrijedna 900 milijuna kuna stoji već dvije godine, a Hrvatska plaća rezervaciju tog novca.

'Plaćamo tu cijenu jer bivša vlada nije bila u stanju upotrijebiti novac osiguran od EBRD-a. Naš zadatak je da to ispravimo i da ubrzamo realizaciju', rekao je Čačić.

Istaknuo je kako HE Ombla ima sve dozvole, među njima i valjanu studiju o zaštiti okoliša. Kako smo pred ulaskom u EU, čitava procedura se ponovila, napravljene su nove studije (bivša ministrica Mirela Holy naručila je četiri, od kojih je samo jedna pozitivna, op. a.), pred Vladom je zadatak, kaže Čačić, da izabere koja je valjana.

'Studije nisu iste. Jedne su napravljene profesionalno a druge besplatno. Čim je nešto besplatno, meni je jako sumnjivo. Ne može studija za projekt od 900 milijuna kuna biti besplatna, ona ili ništa ne valja ili je napravljena radi nečijeg interesa. Jedna od tih studija je takva', razjasnio je Čačić.

Kad je riječ o Plominu, kaže kako je i na tom projektu izgubljeno nekoliko mjeseci, a sve je jasno.

'Imamo definiran projekt, znamo investicijsku sumu, imamo brojne partnere koji žele sudjelovati. Čak ne postoji trošak države jer postoji vrijednost koju možemo unijeti. Radi se o koncesiji za Plomin 2 koja ističe 2016. godine', rekao je Čačić.