KASNE INVESTICIJE

Čačić razočaran svima pa i samim sobom

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 23.10.2012 16:26
  • Objavljeno 23.10.2012 u 16:26
Zoran Milanović i Radimir Čačić (4)

Zoran Milanović i Radimir Čačić (4)

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić/CROPIX

Javna poduzeća u prvih devet mjeseci realizirala su samo 43 posto investicija od Vladinog plana. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kaže kako time nije zadovoljan i kako se 'može i mora bolje'

Na temelju dosad ostvarenog, procjena je kako će vrijednost investicijskih ulaganja u 2012. iznositi preko 1,3 milijarde eura što je za 20 posto manje od onoga što su vladajući postavili kao cilj.

Ipak, istaknuo je na današnjoj prezentaciji Čačić, to je još uvijek 25 posto više nego lani, s tim da su vladajući željeli da rast bude 50 posto.

'Moglo se bolje. Puno toga je išlo sporo. Financiranja smo zatvarali usporeno, jer vam je to plivanje između Scile i Haribde. Ministarstvo financija mora voditi računa o rejting agencijama i drugim financijskim institucijama. Morate potrošnju držati pod kontrolom, a s druge strane želite snažno pokrenuti investicije. U kojoj se dinamici odnose ta dva sukobljena pola, tako se brzo kreću investicije', naglasio je Čačić.

Država osim toga, kazao je, ima čitav niz institucionalnih problema. Jedan od njih je rad saborske komisije za javnu nabavu koja ima samo jedno tijelo koje odlučuje o tisućama projekata. Kako bi se riješilo to usko grlo, ići će se, najavio je Čačić, u povećanje broja članova komisije s pet na devet, kako bi se oformila tri radna tijela.

Konačnu ocjenu uprave svakog pojedinog javnog poduzeća, rekao je, Vlada će dati nakon što prođe godina dana od njihova rada.

'Neki u međuvremenu već u prvim testovima nisu prošli i došlo je do smjena u nekim tvrtkama Hrvatskih željeznica. Ali kad gledate postotke realizacije investicija, svi su oni na sličnim razinama, jedino malo niži postotak ima HŽ. Ali je razumijem probleme željeznice koja je u restrukturiranju i njihovoj upravi je sigurno najteže', istaknuo je Čačić dodavši kako nije zadovoljan ni s jednom državnom tvrtkom, ali ni sa samim sobom

Ukupno u prvih devet mjeseci vrijednost realiziranih investicija iznosi 710,2 milijuna eura, i to bez Ine koja će svoje podatke objaviti 30. listopada. Ugovoreno je 1,03 milijarde eura, a u tijeku javne nabave je još 385 milijuna eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi