MUTNI PLAN B

Čačić ima plan za spas škverova ako se ne prodaju

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 15.02.2012 18:51
  • Objavljeno 15.02.2012 u 17:32
brodogradilište, 3. maj, brodogradnja, škver

brodogradilište, 3. maj, brodogradnja, škver

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Šop

Vlada stoji čvrsto iza brodogradnje i hrvatska brodogradilišta će opstati, poručio je ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nakon današnjeg sastanka s predstavnicima sindikata

Sindikalni čelnici Ozren Matijašević i Vedran Dragičević izrazili su zadovoljstvo nakon susreta s Čačićem na kojem im je prezentirano u kojoj je trenutno fazi rješavanje pitanja škverova.

'Suština je da ćemo do 1. ožujka znati hoće li biti privatizacije i jesu li ponuđači prihvatljivi za Vladu. U slučaju da ne dođe do privatizacije, pronaći će se neka druga rješenja. Sindikati jedino neće prihvatiti da se ide u stečaj s likvidacijom', rekao je Dragičević.

O kakvim je 'drugim rješenjima' riječ, pokušao je razjasniti Čačić, ali niti iz njegova objašnjenja nije najjasnije što će Vlada napraviti sa škverovima za koje se ne pronađe kupac.

'Ako za neko od brodogradilišta ne dobijemo zadovoljavajuće ponude do 1. ožujka, tada ulazimo u jedan model u kojem sigurno neće biti stečaja s likvidacijom. Država će stati iza projekta koji će osigurati da u slučaju tog crnog scenarija brodogradnja opstane', rekao je Čačić.

Na pitanje znači li to da će država i dalje iz proračuna izdvajati sredstva za neprivatizirane škverove, ministar je odgovorio da to više nije moguće, već da postoje forme po kojima škverovi mogu raditi po tržišnim uvjetima, s tim da to ne znači da će se proizvoditi brodovi, već tvrtke mogu naći uporište u teškoj metalnoj industriji ili vjetroelektranama

Za sada je jedino sigurno da se našlo rješenje za Uljanik. Prema Čačićevim riječima, taj škver koji jedini pozitivno posluje ići će u dokapitalizaciju, a provest će se i ESOP program. Za 15 dana plan za Uljanik naći će se na Vladi.

'Uljanik nije dovoljan, naša brodogradnja mora imati još nekoliko zdravih jezgri, i ona će to imati, ne u opsegu kao danas, ali će zato biti tržišno konkurentna', poručio je Čačić, dodajući kako svi neće moći zadržati posao u brodogradilištima

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi