svjetski dan klimatskih promjena

BAT planira smanjiti emisije stakleničkih plinova na nulu do 2050.

18.10.2021 u 10:41

Bionic
Reading

Na Dan borbe protiv klimatskih promjena, BAT je objavio svoje uključivanje u UN-ovu kampanju Utrka do nule, s ciljem smanjenja količine neto emisija na nulu do 2050.

Da bi se porast prosječne globalne temperature uspio zadržati na 1,5 °C u odnosu na predindustrijske vrijednosti, potrebno je odlučno i intenzivno djelovati na svim razinama – a kompanije igraju vrlo važnu ulogu u toj priči. Iz tog razloga, BAT je odlučio svoje ciljeve održivosti prilagoditi i uskladiti s UN-ovim planom te je predan najkasnije do 2050. doseći nultu stopu emisija u cijelom lancu vrijednosti.

Utrka do nule najveći je program suradnje u borbi protiv klimatskih promjena u povijesti čiji je cilj prepoloviti globalne emisije do 2030. i ostvariti nulte stope emisija ugljika do 2050. U kampanji sudjeluje više od 4.000 kompanija u svijetu, na koje po procjenama otpada gotovo 25 % globalnih emisija CO2 i više od 50 % BDP-a. BAT-ova objava o predanosti u borbi protiv klimatskih promjena svojevrstan je uvod u važne globalne prekretnice u istoj toj borbi, uključujući Sastanak na vrhu skupine G20 u listopadu i 26. konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) u studenom u Glasgowu.

„Cilj naših nastojanja u okviru strategije Za bolje sutra (A Better Tomorrow™)  je osigurati da održivost bude na prvom mjestu u svim našim aktivnostima.  Iz tog smo razloga ponosni što možemo podržati kampanju Utrka do nule. Ovaj potez nadovezuje se na naše putovanje u okviru Novih kategorija – s proizvodima kao što su Vuse,  glo i Velo –”, izjavio je Kingsley Wheaton, BAT-ov direktor marketinga.

„Ponosni smo na već postignute rezultate kojima kontinuirano pokazujemo u kojem smjeru dugoročno želimo razvijati poslovanje cjelokupne kompanije, pa tako i tvornice u Kanfanaru. Očuvanje okoliša u tom je procesu jedna od ključnih premisa održivog razvoja i temelj izgradnje bolje budućnosti (A Better Tomorrow™) kojoj svakodnevno težimo. Tako se danas, zahvaljujući vrijednim investicijama, u tvornici u Kanfanaru znatan postotak energije koristi iz obnovljivih izvora, dok 100% eletrične energije dolazi iz obnovljivih izvora. Dodatno, naša se tvornica, nakon uspješne implementacije pročišćivača trećeg stupnja, pozicionirala i kao vodeća u našoj regiji Europa i Sjeverna Afrika po količini reciklirane vode. Naime, od ukupno povučene vode unutar tvorničkog kruga, za proizvodne procese ponovo iskorištavamo oko 50% te iste vode koja je već jednom ušla u naš sustav. Dodatno smo se obvezali na davanje podrške našim poljoprivrednicima u Slavoniji i Podravini koji proizvode za BAT prilikom usvajanja tehnika uzgoja s manje ugljika, kao i na suradnju s dobavljačima diljem zemlje u skladu s najvišim ekološkim standardima“, istaknuo je Tamás József Nyaka, direktor operacija BAT-a za Hrvatsku.