HRVATSKI NEW DEAL

Australci spremni investirati milijardu eura u Hrvatsku!

18.05.2012 u 16:19

Bionic
Reading

Najveća australska investicijska banka, Macquarie grupa, zainteresirana je za ulaganje 1,3 milijarde eura u Hrvatsku, i to u projekte renoviranja hrvatskih škola i drugih državnih zgrada. Vijesti je to koja je stigla u trenutku kada se prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić nalaze u Londonu na godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

Iako hrvatska Vlada još nije objavila ponude za učestvovanje u javnim projektima, izvršni direktor Macquarie Capitol Europe Mark Dooley potvrdio je je da je australska investicijska banka zainteresirana.

'Vrlo smo zainteresirani biti vodeći investitor u projektu i mislim da ima puno stranaca koji bi bili zainteresirani za financiranje projekata', potvrdio je Dooley u telefonskom razgovoru za Bloomberg.

Hrvatska, koja će sljedeće godine postati punopravna članica Europske unije, pokušava privući investitore kako bi, kako piše Bloomberg, obnovila infrastrukture iz razdoblja Jugoslavije, ali i istovremeno privukla što više turista na Jadran.

Macquarie je također, potvrđeno je Bloombergu, vrlo zainteresirana za planove Vlade po pitanju gradnje LNG terminala na Krku. Dooley je također potvrdio da je australska investicijska banka zainteresirana za koncesiju na dio autocesta, ukoliko se Vlada odluči na takav oblik investicija.

'Željeli bismo biti i dio tog projekta, bilo na prodajnoj ili kupovnoj strani', zaključio je Dooley.

Zainteresiranost australaca potvrdili su i prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, te ministar financija Slavko Linić

'Platforma s koje idemo je milijardu eura i ono što je najvažnije u toj priči je da su principi postavljeni tako da equity financiranje ide preko Mcquarija, ali da hrvatske tvrtke i hrvatska građevinska industrija sudjeluju u projektu sa svojim ponudama', kazao je Čačić za HRT.

'Ono što je poruka je da su sve te investicijske banke iza hrvatskih projekata, pratit će nas daleko više. Samo ostaje pitanje koliko ćemo mi biti sposbni iskoristiti sva ta sredstva', zaključio je ministar financija Linić